Print Friendly, PDF & Email

Vlaamse taxibedrijven moeten hun ritgegevens per 1 november realtime doorsturen naar de overheidsdatabank Chiron. Mobiele telefoons en het gebruik van tablets als alternatief op veel te dure taxi boordcomputers hebben inmiddels bij vele duizenden taxichauffeurs hun weg gevonden. Door de komst van Pitane Driver voor Android en iOS telefoons is communicatie tussen het backoffice en de taxichauffeur een stuk goedkoper en gemakkelijker geworden. Het Eindhovense Pitane BV koppelt nu ook haar systemen aan de Chiron Rit API van de Vlaamse overheid.

Chiron communicatie

In de afgelopen maanden is het nieuwe decreet voor individueel bezoldigd vervoer van kracht. Dit decreet verplicht de realtime registratie van elke bezoldigde rit in de centrale databank Chiron van de Vlaamse overheid voor de ‘taxiritten’, genaamd Chiron. Via de Chiron toepassing kunnen de geregistreerde ritten direct geraadpleegd en gevalideerd worden door hiervoor wettelijk bevoegde personeelsleden van de overheid. Om dit mogelijk te maken dient er een koppeling te zijn tussen Chiron en de Pitane Mobility API. 

Zo kunnen chauffeurs met een minimum aan kosten voldoen aan de nieuwe regelgeving. De registratie voor de connectie met API van centrale databank van de Vlaamse overheid voor de realtime registratie van individuele taxiritten, Chiron genoemd, staat los van de registratie voor nieuwe vergunningen of een bestuurderspas in het Centaurus systeem van de Vlaamse overheid.

Over Pitane BV

Pitane BV is de grootste leveranciers van software voor mobiele telefoons en tablets in Nederland en België. Met ruim 25 jaar ervaring heeft het bedrijf toonaangevende planningssoftware op de markt gebracht en verwerkt elke dag vele tienduizenden ritopdrachten voor haar klanten. Taxichauffeurs, taxibedrijven, regiecentrales en overheden maken gebruik van het Pitane Mobility netwerk. Het Eindhovense bedrijf heeft naast de koppeling met de Chiron API een communicatie interface ontwikkeld waardoor veel andere toeleveranciers in de sector hun toepassingen kunnen aanbieden gebruikmakend van een robuust communicatie platform.

Lees ook  Chiron: Pitane Mobility vereenvoudigt papierwinkel voor taxichauffeurs

Lees ook: Taximarkt Vlaanderen omarmt Arrive boekingsplatform