Print Friendly, PDF & Email

Duizenden mensen raakten begin dit jaar besmet in Ischgl, het Ibiza van de Alpen. Het ski-oord had eerder de deuren moeten sluiten, dat oordeelt de onderzoekscommissie. De Oostenrijkse onderzoekscommissie heeft geen bewijs gevonden dat het mondaine ski-oord Ischgl openbleef onder druk van de hoteliers en eigenaars van skiliften. De commissie besluit nu na maandenlang onderzoek dat Ischgl op basis van de epidemiologische gegevens minstens 4 dagen vroeger had moeten sluiten.

Toch liep er van alles mis toen duidelijk werd dat er in en rond Ischgl honderden toeristen besmet waren geraakt met het coronavirus. Zo concludeert de onderzoekscommissie in haar 300 pagina’s tellende eindrapport dat er zware storing op de lijn zat tussen de Oostenrijkse regering en de plaatselijke autoriteiten. Ook de burgemeester van Ischgl heeft iets uit te leggen want volgens het rapport zou hij bewust een dag hebben gewacht met het verspreiden van een beslissing van de hogere overheden dat het skistation definitief de liften moest stilleggen.

strafrechtelijk

Ook bondskanselier Kurz en het ministerie van Volksgezondheid in Wenen krijgen ervan langs. Er was een gebrek aan communicatie met de verantwoordelijke autoriteiten in de regio. Vanwege dit incident loopt er tegen de Oostenrijkse autoriteiten een gerechtelijke procedure, aangespannen door wintersporters uit verschillende landen. Honderden Nederlanders hebben zich bij de zaak aangesloten. Strafrechtelijk valt volgens de commissie alleen de burgemeester van Ischgl iets te verwijten. Hij kreeg op woensdag van de regionale bestuurder al de opdracht om de skiliften stil te leggen. Dat zou hij volgens de wet zo snel mogelijk moeten doen, maar het gebeurde pas later.

Lees ook: Na verplichte quarantaine is skidorp Ischgl weer open

Skioord Ischgl
Après Ski Ischgl