Print Friendly, PDF & Email

Veilig Verkeer Nederland (VVN) en het CBR hebben onlangs een online Rij Bewust Test gelanceerd. Veel mensen zitten al heel wat jaren achter het stuur, en rijden heel anders als toen ze pas hun rijbewijs hadden. Dit is natuurlijk logisch, door de jaren van rijervaring kan je rijgedrag sluipenderwijs veranderen. Dit kan in de positieve zin maar ook in negatieve zin veranderen, en dat kan weer van op invloed zijn op de verkeersveiligheid. Rijbewijsbezitters kunnen vanaf deze week online meer inzicht krijgen in hun eigen rijgedrag.

‘Na het behalen van het rijbewijs ontwikkelt ieder van ons zich als mens en bestuurder. Wat veel bestuurders zich echter niet realiseren is dat met de tijd ook je rijvaardigheden vaak sluipenderwijs veranderen. Denk aan zaken zoals het snel kunnen inschatten van een verkeerssituatie, het rijden in het donker en bij slecht zicht. Of over de schouder kijken bij het afslaan of bij het inhalen en het juist interpreteren van aanwijzingen en borden. Het is goed om je daarvan bewust te zijn en zelf tijdig maatregelen te treffen’ aldus VVN-directeur Evert-Jan Hulshof.

De Rij Bewust Test is er om te ontdekken hoe veilig en prettig je je voelt in het verkeer. De test bestaat uit 38 verschillende verkeerssituaties en duurt ongeveer 15 minuten. De test is anoniem en vertrouwelijk, de kandidaat krijgt na het afronden van de test een persoonlijk verslag met handige adviezen en tips. Vanaf deze week is er ook een social mediacampagne van start gegaan. Het CBR meldt dat Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zeer te spreken is over de Rij Bewust Test.

‘Ook al verplaatsen we ons momenteel minder door corona, als we in de auto stappen is het belangrijk dat het veilig is. Met deze test kun je als automobilist jezelf op een leuke en makkelijke manier even ‘door de scan’ halen. Je weet meteen wat er goed gaat en wat eventuele aandachtspunten zijn. Een mooi initiatief, goed voor de verkeersveiligheid,’ aldus Minister Van Nieuwenhuizen.

CBR-directeur Alexander Pechtold: ‘De test kan ook helpen om met elkaar in gesprek te gaan over veiligheid onderweg. Je kunt hem samen invullen, bijvoorbeeld met je vader of moeder, als je je zorgen maakt. De oplossing is vaak dichtbij: een nieuwe bril, overstappen op een automaat. En soms helpt het om een paar rijlessen te nemen.’ De uitslag is geen bewijs van geschiktheid. ‘Is er twijfel? Of wordt iemand geconfronteerd met een medische aandoening die invloed heeft op de rijveiligheid? Laat dat dan aan ons weten via de Gezondheidsverklaring. Bijna iedereen krijgt weer op tijd een besluit.’

Lees ook: Veiligheid CBR, ook mondkapje dragen in CBR gebouw

Pitane Driver Tikkie