Ryanair heeft forse kritiek op de Ierse regering omdat ze de grens met Noord-Ierland niet heeft gesloten, en dat terwijl het vluchten naar andere landen sterk inperkt. De Ierse luchtvaartmaatschappij zal vanaf 21 januari weinig of geen vluchten van en naar het VK en Ierland uitvoeren, omdat in de beide landen meer beperkingen werden ingevoerd. Ryanair bekritiseerde Dublin voor het openhouden van de grens met Noord-Ierland. De Ierse reisbeperkingen zijn de strengste van Europa en toch blijft de grens open tussen de republiek en het noorden. Gisteren heeft Ryanair aan aandeelhouders medegedeeld dat het verwacht tussen de 26 en 30 miljoen passagiers te vervoeren in de 12 maanden tot maart 2021, het boekjaar van het bedrijf. Het is een verlaging van de eerdere schattingen van minder dan 35 miljoen passagiers.

Ondertussen worstelt Ierland met het tegenhouden van een derde golf in deze pandemie. Ambulances staan in grote aantallen te wachten naast het ziekenhuis wegens gebruik aan beschikbare bedden. De ffgelopen maand staan er met regelmaat rijen ambulances te wachten bij de afdeling spoedeisende hulp (SEH’s). Ondertussen worden patiënten behandeld in parkeergarages vanwege een gebrek aan capaciteit. Op een gegeven ogenblik stonden 17 ambulances met patiënten opgesteld buiten de SEH in het Antrim Area Hospital.

De armste personen van Noord-Ierland worden het hardst getroffen door een pandemie. Sinds vorige maand was het sterftecijfer van Covid-19 in de 10 procent meest achtergestelde gebieden (77 doden) twee vijfde hoger dan het percentage in de minst achtergestelde gebieden (56 doden) en bijna anderhalf keer zo hoog. het gemiddelde van Noord-Ierland. In zowel Shankill Road- als de Falls Road-gebieden van Belfast maken de bewoners zich grote zorgen over de sterke toename van de infectie, waardoor beide zijden van de vredesmuur tot de zwaarst getroffenen gebieden behoren.

Lees ook: Gemuteerde versie coronavirus zorgt voor problemen

Shankill Road
Shankill Road in Belfast
Print Friendly, PDF & Email