De coronacrisis blijft maar voortduren. We zijn het inmiddels met zijn allen wel zat, maar hebben geen andere keuze. Waar we vorig jaar zomer nog hoopten dat de crisis begin dit jaar wel ver heen voorbij zou zijn, vragen we ons nu af of het überhaupt nog ooit weggaat en of het allemaal beter wordt naar mate iedereen een vaccinatie krijgt. We vragen ons ook af of we dit jaar wel op vakantie kunnen naar het buitenland. Eerst moeten we maar eens uit onze onlangs verlengde lockdown zien te komen. En misschien krijgen we er binnenkort ook nog een avondklok bij.

De Nederlandse Spoorwegen heeft flink last van de gevolgen van de coronacrisis. Het aantal reizigers in 2020 is 45 procent van het aantal reizigers in 2019. De vraag is hoe het in de toekomst gaat lopen. NS meldt op hun website dat ze een onderzoek hebben gedaan samen met TU Delft onder ruim 23.000 reizigers. Uit dat onderzoek komt naar voren dat één op de zes reizigers verwacht na de coronacrisis minder met de trein te reizen. Meer mensen verwachten thuis te werken of hebben inmiddels een ander vervoersmiddel dan de trein aangeschaft.

“Mensen die voor hun werk met de trein reizen, vormen de helft van onze totale inkomsten”, aldus Tjalling Smit, Raad van Bestuur van NS. “Als deze groep al één dag per week gaat thuiswerken, dan betekent dat meteen tien procent minder omzet voor NS. Onze marges zijn beperkt, dus zo’n klap is voor ons moeilijk op te vangen.”

Forenzen denken na de coronacrisis ongeveer drie dagen per week naar het werk te reizen en 8 procent van de ondervraagde forenzen denken na de crisis helemaal niet meer naar het werk te reizen. De dinsdag en de donderdag blijkt na de crisis populair te zijn onder forensen. De maandag is het minst populair.

De maandag eindigt op de derde plek. “Hier ligt echt een uitdaging. We moeten na de crisis niet meer in de oude gewoonte terugvallen om allemaal op hetzelfde moment in de trein te stappen”, vindt Smit. “Het is belangrijk om met bedrijven, scholen en andere organisaties afspraken te maken over dagen waarop men naar school en kantoor reist om te voorkomen dat er drukke spitsdagen ontstaan”.

Ongeveer 75 procent van de ondervraagde recreatieve reizigers denkt na de coronacrisis het oude reisgedrag weer op te pakken. Ongeveer 30 procent van deze groep denkt na de coronacrisis zelfs meer met de trein te reizen om alle uitgestelde tripjes weer in te halen.

Lees ook  Internationaal reizen met de trein populair

Lees ook: OV-chipkaart vervangt sleutel van OV-fiets

Print Friendly, PDF & Email