Print Friendly, PDF & Email

Vorig jaar zijn 58 van de in totaal ca. 68.000 taxichauffeurs door schorsing hun chauffeurskaart kwijtgeraakt na het begaan van een ernstige overtreding of op verdenking van een misdrijf. Dit is een stijging ten opzichte van voorgaande jaren: in 2019 werden door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) 27 chauffeurskaarten geschorst en in 2018 waren dat er 21.

Schorsing

Door het schorsen van de chauffeurskaart kunnen deze personen, in het belang van de veiligheid van de passagiers en andere weggebruikers, voorlopig niet als taxichauffeur werken en/of taxivervoer verrichten. De chauffeur krijgt de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen en in beroep te gaan. Indien een chauffeur opnieuw een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) verkrijgt, kan hij een nieuwe chauffeurskaart aanvragen bij de Kiwa.

Melding politie

Eén van de redenen dat het aantal schorsingen is gestegen, is de verbeterde informatie-uitwisseling tussen de ILT en de politie, en in het bijzonder de politie Amsterdam. Bij misdrijven die relevant zijn voor de uitoefening van het beroep van taxichauffeur, krijgt de ILT een melding van de politie. Het gaat hier om bijvoorbeeld diefstal, rijden onder invloed, mishandeling en zedenmisdrijven. Na een melding schorst de ILT de chauffeurskaart direct, om te voorkomen dat deze persoon nog langer taxivervoer verricht. Hierbij doet het er niet toe of het misdrijf tijdens de taxiwerkzaamheden van de chauffeur heeft plaatsgevonden.

Geen VOG

Naast de signalen van de politie, ontvangt de ILT via het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag (COVOG) een melding als taxichauffeurs niet langer een VOG kunnen krijgen omdat sprake is van een relevant, strafbaar feit. Ook dat is een reden om de chauffeurskaart te schorsen. Dit meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport op hun website middels dit bericht.

Lees ook  Ilse Zeemeijer: geluidsoverlast overvliegende vliegtuigen en piepende trams onderschat

Lees ook: ILT controleert naleving arbeids- en rusttijden taxichauffeurs