Print Friendly, PDF & Email

Klaas De Brucker is transporteconoom en doceert micro-economie aan de KU Leuven. Sinds 1 februari lanceerde met grote trom België de doorbraak op gebied van intermodaliteit rond Brussel.  De BruPass, één ticket voor onbeperkt overstappen tussen de diverse transportmodi, bijvoorbeeld van een NMBS-trein naar de metro of bussen van MIVB, De Lijn of TEC. De transporteconoom vraagt zich in De Morgen af of het wel zo een grote doorbraak is?

In London heb je de OysterCard, een heroplaadbare OV-chipkaart die u voor elke vorm van openbaar vervoer kan gebruiken. Het is heel simpel, scan de kaart aan het begin en einde van de reis op een van de gele, ronde kaartlezers rechts van de toegangspoortjes als je met de metro, Overground of trein reist. In de bus of tram hoeft u de kaart enkel aan het begin van de reis op de gele kaartlezer te scannen. Wanneer uw saldo op is kunt u deze bij elk metro-, trein- en Overgroundstation weer opladen.

Nederland gaat verder en kent de OV-chipkaart. De OV-chipkaart is het betaalmiddel voor het openbaar vervoer in Nederland. Met een OV-chipkaart op zak hoef je niet meer na te denken over strippenkaarten of metrotickets. Je laadt de kaart op met een saldo in euro’s of je zet er een reisproduct op, zoals een enkele reis, een maandabonnement voor woon-werkverkeer of een trajectkaart. De OV-chipkaart heeft meerdere voordelen. Zo kun je online je reisgegevens bekijken, hoef je niet meer in de rij te staan voor het loket. Ook kun je makkelijk overstappen van het ene naar het andere vervoermiddel, zonder dat je eerst een nieuw kaartje hoeft te kopen.

Nederlandse OV chipcard
Nederlandse OV chipcard

Je kunt beide tickets wel op eenzelfde drager laden (zoals de Mobib-kaart) maar het blijven aparte tickets die de reiskosten verhogen. Kan men zoiets een doorbraak noemen op vlak van intermodaliteit?

Voor Klaas De Brucker is de nieuwe BruPass hoogstens stapje in de goede richting. De Brucker laat in De Morgen weten dat als je twee aparte tickets koopt, bijvoorbeeld een tienrittenkaart om ermee tot in de BruPass-zone te geraken dan moet je in het eerste BruPass-station even van de trein springen en de automaat gaan zoeken om er een rit op je BruPass te valideren. Maar je bent gegarandeerd te laat om terug op dezelfde trein te springen tot Brussel-West of Centraal. Op de trein zelf kun je je BruPass niet valideren, zelfs niet bij het binnenrijden van die BruPass-zone.

Lees ook: Op 1 februari wordt ticket openbaar vervoer duurder