Print Friendly, PDF & Email

Steeds meer bedrijven vergelijken zich in reclame-uitingen of persberichten met Uber. Met slogans als wij zijn de Vlaamse Uber concurrent of onze nieuwe app werkt zoals de Uber app worden nieuwe diensten gelanceerd en proberen bedrijven bekendheid in de markt te verwerven. Maar waarom zou je het bedrijf vergelijken met een merknaam die zeer slecht staat aangeschreven in de taxisector? Je kan het nog erger maken door de diensten übercool te noemen of de busreis überleuk te bestempelen. Terwijl taxibedrijven de krachten tegen Uber bundelen vergeten bedrijven vaak te werken aan een eigen identiteit en gebruiken ze de verkeerde merknaam als referentie.

Uber koppelt via hun eigen algoritmen de klant aan een chauffeur in de buurt, maar je weet als gebruiker dus niet wie je komt oppikken. Leuker is misschien dat klanten een chauffeur uitkiezen met wie ze al een band hebben opgebouwd tijdens eerdere ritten en dat in de app kunnen aangeven. Er moet geen competitie gevoerd worden met het Amerikaanse bedrijf, dat win je niet. Integendeel werk aan je eigen merk. Uit onderzoek blijkt onder andere dat wanneer er sprake is van een hedonistisch motivatie, er minder merkvergelijking plaatsvindt.

appels met peren vergelijken mag niet

Waarom zou je starten als Vlaamse Uber om concurrentie aan te gaan met straattaxi’s? Wendy Steukers en Gwen Reynders van Hasseltse Gele Taxi kreeg voldoende aandacht in de pers maar daar waar Wave-a-cab werd genoemd stond in hetzelfde artikel zes keer de naam Uber. Ook hier weer vergeten aan een eigen identiteit te bouwen en meer reclame gemaakt voor de concurrent dan voor eigen winkeltje.

Mag je je eigen merk vergelijken met anderen? Het antwoord op deze vraag is ja. Je mag reclames of advertenties maken waarin je jouw eigen merk of bedrijf vergelijkt met je grootste concurrenten. Maar er zijn wel regels aan verbonden. Zo zijn er Europese richtlijnen opgesteld waaraan reclamemakers zich moeten houden. De belangrijkste voorwaarde waaraan vergelijkende reclame moet voldoen is eerlijkheid. Een andere voorwaarde is dat de reclame niet denigrerend mag zijn, en de goede naam van de concurrent en diens producten niet onnodig mag schaden.

Volgens de wet moet de adverteerder zijn claim ‘binnen korte termijn’ kunnen bewijzen. In de praktijk komt dat erop neer dat een taxibedrijf de onderbouwing voor zijn vergelijkende claim op de plank moet hebben liggen. Vergelijkende reclame mag niet denigrerend zijn tegenover de concurrent, maar een plaagstootje uitdelen mag best. De regels voor vergelijkende reclame kunnen niet worden omzeild door de concurrent niet te noemen. Voldoende is dat de reclame herleidbaar is tot de concurrent.

Lees ook: Brussels minister-president legt Uber aan banden