Brussels minister-president Rudi Vervoort legt Uber aan banden tot grote onvrede van de chauffeurs en van zijn eigen meerderheid. In het Brussels Gewest mogen chauffeurs niet langer bestellingen voor ritten aanvaarden met hun smartphone. Concreet wil dit zeggen dat chauffeurs van Uber en concurrent Heetch bijna onmogelijk nog hun huidige diensten kunnen aanbieden in Brussel. De huidige Brusselse minister van Mobiliteit, Elke Van den Brandt (Groen), onthoudt zich voorlopig van commentaar.

De huidige regelgeving stelt dat verhuurders van auto’s met chauffeur, wat Uber eigenlijk doet, niet mogen werken met bestellingen via een smartphone en bovendien moet een ritopdracht minstens drie uur op voorhand gesloten worden. Het gebruik van een smartphone is een van de voornaamste onderdelen uit de totale Uber werkmethode. Ruim tweeduizend chauffeurs ondervinden nu last van deze maatregel en een honderdtal chauffeurs hielden actie voor het kabinet van minister-president Rudi Vervoort, die tevens verantwoordelijk is voor de taxisector.

Vervoort zei op de RTBF-radio dat de concurrentie van Uber op de lange termijn niet houdbaar is. “De vraag is welke toekomst we geven aan het personenvervoer in Brussel.” De PS’er kantte zich in het verleden al openlijk tegen de bedrijven uit de deeleconomie.

De liberaal ziet liever dat het huidige gedoogbeleid van de laatste jaren wordt voortgezet tot er een oordeel is van het Grondwettelijk Hof, en daar sluit staatssecretaris Pascal Smet (sp.a) zich bij aan. Brussel viseert Uber niet, luidt het bij het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS), maar de regels moeten wel worden gerespecteerd. 

Lees ook: Uber-chauffeurs zijn werknemers oordeelt Brits Hooggerechtshof

Lees ook  Vervoersarmoede wellicht een kans voor de zelfrijdende auto's
Print Friendly, PDF & Email