Uber-chauffeurs zijn werknemers en geen zzp’ers, besloten de zes rechters van de ‘Supreme Court’, het Britse Hooggerechtshof vanochtend unaniem. Het Hooggerechtshof verwierp het beroep van Uber, dat op 21 en 22 juli vorig jaar diende, tegen een baanbrekende uitspraak van de arbeidsrechtbank waarin Uber- chauffeurs werden aangemerkt als werknemers met recht op minimumloon en betaalde vakantiedagen. Alleen al in het VK kunnen tienduizenden Uber-chauffeurs nu aanspraak maken op inschaling als werknemer.

Volgens het vakblad Personenvervoer Magazine lopen in Nederland twee zaken tegen Uber: in januari klaagde vakbond FNV in een vergelijkbare zaak Uber Nederland aan vanwege de ‘schijnzelfstandigheid’ van Uber-chauffeurs. De FNV eist dat Uber-chauffeurs worden aangemerkt als werknemers. Ook loopt er een zaak tegen Uber, die door Britse ex-Uberchauffeurs (waaronder enkele die ook betrokken waren in bij het Britse proces) via de Nederlandse advocaat Anton Ekker is aangespannen om toegang te krijgen tot hun persoonsgegevens bij Uber.

De Britse rechters steunden met deze uitspraak die van de arbeidsrechtbank van oktober 2016, die enorme gevolgen kan hebben voor miljoenen werknemers in de kluseconomie en voor het businessmodel van Uber. Alleen al in het VK lopen er al verschillende vergelijkbare rechtszaken tegen bezorg- en taxibedrijven zoals Addison Lee, met afstand het grootste minicab-(taxi)bedrijf in de Britse hoofdstad. Recent kwam Uber ongevraagd, naar aanleiding van EU plannen voor (mogelijke) wetgeving op gig-gebied, met adviezen aan Brussel hoe de EU deze wetgeving – met een soort zzp’er-plus (net als in Californië) en minimale sociale voordelen – het beste in zou kunnen richten.

Het Britse Hooggerechtshof benadrukte vanochtend “dat elke poging van organisaties om kunstmatige contracten op te stellen die bedoeld zijn om basiswaarborgen te omzeilen, nietig en niet afdwingbaar is.” De rechters uitten kritiek op de controversiële contracten die Uber met zijn chauffeurs afsluit en zeiden dat deze “tot doel hadden te voorkomen dat een chauffeur werknemersrechten verkrijgt door middel van de toepasselijke wetgeving.”

Lees het volledige rechtbankverslag op
Personenvervoer Magazine

Rechter Lord Leggatt zei in de uitspraak dat hij “niet overtuigd” was dat de contractuele afspraken die Uber met chauffeurs maakt in overeenstemming zijn met het regelgevende systeem dat wordt gecontroleerd door vergunningverlener Transport for London (TfL). Het Hooggerechtshof wees ook op het hoge niveau van controle dat Uber heeft over zijn chauffeurs, inclusief het vaststellen van tarieven en het niet informeren van chauffeurs over de bestemming van de passagier totdat deze is opgehaald.  Ook wees het Hooggerechtshof er op dat de beoordelingen die passagiers en chauffeurs elkaar geven, eveneens worden gebruikt om de prestaties van chauffeurs te controleren.

Lees het volledige rechtbankverslag op Personenvervoer Magazine

Lees ook: Uber stopt de ontwikkeling van een eigen zelfrijdende auto

Uber taxi app
Print Friendly, PDF & Email