Het plan van NS om in 2023 vanuit Breda en Rotterdam over de HSL en via Amsterdam-Zuid naar Noord- en Oost-Nederland te gaan rijden wordt met minimaal een jaar uitgesteld. Dit staat in een brief aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De reden hiervan is dat een deel van de levering van de nieuwe snelle intercitytreinen (ICNG) door de gevolgen van de coronacrisis is vertraagd. 

Ik betreur deze vertraging die weliswaar is ontstaan door externe omstandigheden, maar wel als gevolg heeft dat de nieuwe ICNG treinen minder snel kunnen worden ingezet. Daarom zal ik NS actief aanspreken om zo snel mogelijk de introductie te laten plaatsvinden, uiteraard met inachtneming van de zorgvuldigheid die vereist is bij de inzet van nieuw materieel. Zo heeft NS om nog meer vertraging te voorkomen samen met leverancier Alstom een aantal maatregelen getroffen, zoals bijvoorbeeld het herstarten van de serieproductie in Polen met extra COVID-19 gerelateerde aanpassingen en een wekelijkse monitoring van onder-leveranciers. NS verwacht dat zij door middel van deze maatregelen dit jaar de treinen nog uitgebreid kan testen, aldus Stientje van Veldhoven.

De dienstregeling van de nieuwe verbinding wordt naar verwachting op zijn vroegst pas in 2024 gestart. Er zijn inmiddels een aantal ICNG-treinen geleverd en daar worden momenteel testritten mee gereden in ons land. Als de testritten goed zijn, verwacht NS eind dit jaar de eerste reizigers te kunnen vervoeren. Door de latere uitlevering van deze snelle intercitytreinen gaat een aantal grote wijzigingen in de dienstregeling voorlopig niet door.  

Lees ook: Spoorbaas NMBS wint en sluit 44 stationsloketten

 

Print Friendly, PDF & Email