In Amsterdam moeten rondvaart bedrijven loten om hun bedrijf te mogen voortzetten. De gemeente wil de drukte op het water tegen gaan en nieuwe reders ook een kans geven. Gezonde bedrijven kunnen nu , als ze niet ingeloot worden, hun vergunning verliezen. De Vereniging Rederijen Amsterdam heeft bezwaar gemaakt tegen het nieuwe vergunningenstelsel. Ze bereidt een rechtszaak tegen de gemeente voor.

Als het beleid van de gemeente Amsterdam wordt doorgezet verdwijnen de komende jaren vrijwel alle klassieke en historische boten uit de grachten van Amsterdam. Ondernemers met gezonde bedrijven gaan failliet, personeel belandt op straat en varend erfgoed verdwijnt. Bewoners van Amsterdam, liefhebbers van de grachten, reders en varend personeel constateren dat de gemeente Amsterdam alle vergunningen van salonboten heeft beëindigd. Het voortbestaan van gezonde bedrijven nu afhangt van een loterij.

Loting maakt voor Dave een eind aan 20 jaar toeristen rondvaren

Wanneer dit beleid zo doorgaat betekent dit, dat varend erfgoed verdwijnt van de grachten en vele, met name kleine ondernemers, failliet gaan, personeel op straat komt te staan en dat alle coronasubsidies voor niets zijn geweest. Met een petitie vragen ze dan ook de gemeente Amsterdam het beleid te herzien zodat het varend erfgoed, de karakteristieke salonboten van Amsterdam behouden blijven en ondernemers hun bedrijf kunnen voortzetten en banen behouden blijven.

loting

Na een jarenlange juridische strijd maakte de gemeente Amsterdam afgelopen dinsdag bekend welke schepen vanaf 2024 voor een periode van tien jaar mogen (blijven) varen. In het nieuwe systeem is plek voor 550 vergunningen, waarvan de eerste 155 werden verloot. In de september 2020 konden nieuwe exploitatievergunningen voor passagiersvaart worden aangevraagd met ingangsdatum maart 2024. Dit proces is nu afgerond. Op 16 maart 2021 zijn alle aanvragers van een vergunning geïnformeerd over het resultaat van de inschrijving. Er zijn in totaal 155 nieuwe vergunningen uitgegeven voor vaartuigen waarmee gevaren kan worden vanaf 1 maart 2024.

Lees ook  Swapfiets alweer 5 jaar actief in Amsterdam

Lees ook: Amsterdam Centraal wordt grondig vernieuwd

iedere exploitatievergunning heeft een einddatum
Print Friendly, PDF & Email