Amsterdam Centraal was voor de coronapandemie één van de drukste stations in Nederland, met ongeveer 200.000 reizigers per dag. De hoop is dat dit aantal na de coronacrisis weer zal terugkeren en zelfs zal stijgen. De aankomende tien jaar wordt station Amsterdam Centraal grondig vernieuwd, dit Tracébesluit is onlangs gepubliceerd in de Staatscourant. Het plan is om eind 2021 met de verbouwing te starten.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) “Het is belangrijk dat we Amsterdam Centraal klaarmaken voor de toekomst, zowel het spoor als het station. Nu is het misschien rustig op Amsterdam CS, maar de reizigers zullen terugkomen na de pandemie. De verwachting is zelfs dat er meer mensen gebruik willen maken van het station dan voor de crisis. Dankzij deze aanpassingen gaat de reiziger er echt op vooruit en staat de trein elke tien minuten klaar.”

Het station zelf en ook het spoor wordt aangepakt tijdens deze verbouwing. Het uiteindelijke doel van deze vernieuwing is dat er van af 2030 vanuit alle richtingen minimaal elke tien minuten een trein naar de hoofdstad gaat. Door deze verbouwing te realiseren is er in de toekomst meer plek voor passagiers en treinen. De plannen voor de verbouwing zijn tot stand gekomen samen met de gemeente Amsterdam.

John Voppen, CEO van ProRail: “Amsterdam groeit, net als de steden in de regio. Daarom willen we dat er over tien jaar elke dag 275.000 reizigers de trein kunnen pakken op Amsterdam CS. Door wissels weg te halen, en het spoor te upgraden met de beste seinen, zorgen we dat hier de komende jaren veel meer en veel vaker treinen kunnen gaan rijden.”

ProRail-regiodirecteur Harro Homan: “We willen reizigers meer ruimte geven. Door de nieuwe aanpassingen aan het station zorgen we dat reizigers zich makkelijker door het station kunnen verplaatsen en de doorstroom beter wordt. Ook verbinden we steden als Alkmaar, Hoorn, en Castricum nog beter met Amsterdam, en Amsterdam nog beter met de regio.”

Lees ook: Rover-Limburg blijft zich inzetten voor grenstram

Print Friendly, PDF & Email