Autobanden zijn een heel belangrijk onderdeel van de auto, het is niet voor niets dat de wet hier bijvoorbeeld een minimumprofieldiepte van 1,6mm aan voorschrijft. De staat van autobanden is heel belangrijk voor de verkeersveiligheid. Ook de bandenspanning is heel belangrijk, bij een te lage bandenspanning kunnen de banden bij een hoge snelheid te heet worden en uiteindelijk klappen. Ook is de soort band erg belangrijk bij bepaalde weersomstandigheden. Je hebt bijvoorbeeld zomerbanden, winterbanden en Allseason-banden. Zomerbanden bieden de beste grip bij temperaturen boven de 7 graden en slijten dan ook minder snel. Winterbanden bieden de beste grip bij 7 graden of lager, worden ze bij hogere temperaturen gebruikt dan slijten ze sneller.

Allseason-banden kun je het hele jaar door op je auto laten zitten, dit is de ideale uitvinding voor mensen die geen zin hebben om twee keer per jaar zijn banden te wisselen. De vraag is alleen elk jaar weer wanneer ga ik mijn winterbanden vervangen voor zomerbanden en andersom. Nu we in het voorjaar zijn aangekomen vragen veel mensen zich af, wanneer kan ik het beste mijn banden wisselen. Zeker nu we in april zelfs nog winterse taferelen hebben gehad en misschien ook nog wel krijgen. Het advies van VACO (bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche in Nederland) is om banden te wisselen tijdens de ingang van de zomer- en wintertijd, dit is makkelijk te onthouden en volgens hen het veiligste moment. Ze hebben ook een campagne, ‘De bandenwisselweken’ waarmee ze automobilisten in Nederland oproepen om hun banden op het juiste moment te laten wisselen.

Lees ook: Veilig Verkeer Nederland start campagne 

Print Friendly, PDF & Email