De sneltram Hasselt-Maastricht zal tot aan station van Hasselt rijden, verzekert Vlaams minister Lydia Peeters. De afspraak dat het traject van de sneltram Hasselt-Maastricht tot aan het station in Hasselt loopt, wordt nagekomen. Dat heeft Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) vanmorgen gezegd in Start Je Dag. De stad Hasselt wil de eindhalte liever 300 meter verderop en denkt ook aan een trambus in plaats van een echte tram.

Vlaanderen en De Lijn realiseren een snelle tramverbinding tussen Hasselt en Maastricht. Het tramtracé tussen Hasselt Station en Maastricht Mosae Forum heeft een lengte van circa 30 kilometer, waarvan 27 km op Vlaams grondgebied. Met de bus reis je momenteel in ongeveer 70 minuten van Hasselt naar Maastricht. Straks doe je er met de tram ongeveer 30 minuten over.  Met de tram reis je dus dubbel zo snel. De tram zal op werkdagen en op zaterdag om het halfuur rijden, op zondag om het uur. De tram rijdt in de stad tussen de 10 en 35 km/uur. Buiten de stad is dat maximaal 100 km/uur. Eind 2023 moet de tram rijden. In de loop van 2024 kan de tramlijn volgend De Lijn dan volledig in exploitatie worden genomen.

tram station Hasselt
tram station Hasselt

Volgens de nieuwsdienst van de VRT is de afgelopen maanden de ongerustheid over de tramlijn gegroeid in Maastricht, omdat Hasselt de plannen voor het traject wil wijzigen en er ook gesproken werd over een trambus in plaats van een gewone tram. Maastricht en Nederlands-Limburg hadden Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters daarover ook een brief gestuurd. Maar in Start Je Dag benadrukte Peeters dat de gemaakte afspraken met Maastricht zullen nageleefd worden en dat het station van Hasselt de eindhalte blijft. “Het zal een tracé zijn tussen Mosa Forum in Maastricht en het station van Hasselt. ” 

Lees ook  Voetgangers krijgen vrij baan in Gentse binnenstad

Lees ook: Rover-Limburg blijft zich inzetten voor grenstram

Print Friendly, PDF & Email