Nederland is het land bij uitstek waar we vrij kunnen klagen. Wanneer het niet bestaat richten we zelfs een vereniging van klagers op om het klagen te coördineren. En wanneer dat niet helpt is er vast wel een vereniging die de vereniging van klagers aanklaagt. Op dit ogenblik wordt de mooiste badplaats van Nederland voor de klaaggroep ‘Overlast op Scheveningen’ bijna dagelijks geterroriseerd door wat wij in Nederland toerisme noemen. Zelfs de vrolijke jongen op de scooter van de spareribs expres moet er aan geloven en is vanaf nu niet meer welkom. Zomerse temperaturen of niet, je rijdt volgens de klaaggroep niet met je raampje open want dan hoort de voetganger je hip-hop muziek wanneer je naast hem bij het stoplicht staat.

Nu de lokale Scheveningse pers bovenop de overlast zit, klinkt de kritiek hard en steeds luider. De gemeente Den Haag zit bijna met de handen in de haren en doet er alles aan om de bewoners van Scheveningen rustig te houden. Er komen veel klachten voorbij over straatracen, motors die veel herrie maken en jongeren met lachgasballonnen. Of dat nu typisch is voor Scheveningen is maar de vraag en heeft wellicht weinig met toerisme te maken maar eerder met de algehele mentaliteit van jongeren. Wat voor de één geen overlast is, is het misschien voor een ander wel.

"Ik moet toch even wat kwijt over veel bewoners van Scheveningen. Regelmatig spreek ik mensen aan die over de stoep fietsen, over de boulevard met hun scooter rijden, hondenpoep niet opruimen, parkeren waar het niet mag, papier of bekers of ander vuil op straat gooien terwijl er een prullenbak een paar meter verderop staat. Waarom doen zij dit? Ik vraag altijd of zij in Scheveningen wonen, zo ja, of zij ook zo'n last van alle overlast hebben, altijd is het antwoord ja. Veel Scheveningens zorgen zelf ook voor overlast door dat gedrag. Als wij niet het voorbeeld geven hoe het wel moet waarom zeiken we dan, dan zijn we niet veel beter dan onze toeristen die hetzelfde doen. Laten we ook naar ons zelf kijken mensen. Laten we een voorbeeld geven en spreek elkaar aan als je wat ziet"

Rob Koning
(artikel gaat door na de foto)
"Was gister avond in de vissers haven straat ook weer prijs gas open jongens zo stoer"

"Ondanks de belofte om de overlast op Scheveningen keihard aan te pakken, was het afgelopen weekend weer raak. Veel meldingen over levensgevaarlijk gerace, dubbel parkeren en ander huftergedrag. Onze fractievoorzitter Richard de Mos wil daarom snel ‘patsercontroles’ en keiharde aanpak overlasthufters!"

14070

Hart voor Den Haag/Groep de Mos ontvangt signalen van bewoners dat er afgelopen weekend behoorlijk wat overlast was op Scheveningen. Niks van gemerkt trouwens. Toen ik zaterdag over de boulevard richting Keizerstraat liep vroeg ik me af waarom het zo rustig was in Scheveningen. Mooi weer en toch veel te weinig toeristen. Toch vroeg maandag fractievoorzitter Richard de Mos al om actie omdat hij klachten ontving over een grimmige sfeer in de straten en op de boulevard. De overlast gaat dan met name over straatraces, harde muziek in auto’s en lachgasgebruik. Hebben we eindelijk na weken regen een paar mooie dagen, mogen de raampjes van de auto’s niet open.

Er werd zelf een echte klachtenlijn 14070 ingericht om de bewoners tegemoet te komen in al hun ellende. Op de bekende Scheveningse Facebookpagina’s blijft het ook na het weekend klachten regenen van bewoners die op straat bijna van de sokken worden gereden en/of worden uitgescholden. Volgens raadslid René Oudshoorn werkt het centrale meldpunt 14070 niet goed, wanneer inwoners een melding wilde doen werden zij minimaal 15 minuten in de wacht gezet.

maatregelen

De maatregelen die de gemeente Den Haag neemt gaan ook de bewoners van Scheveningen geld kosten. Het Haagse stadsbestuur gaat de uitgifte van het aantal parkeervergunningen in de stad aan banden leggen. In wijken waar een groot parkeerprobleem is wordt het voor bewoners lastiger om voor de tweede auto een parkeervergunning te krijgen. Bewoners die een parkeervergunning voor een eerste auto aanvragen krijgen met recht voorrang op bewoners die een tweede willen.

Bezoekers kunnen de hele dag parkeren in de parkeergarages in Scheveningen of op de parkeerterreinen Noordelijk Havenhoofd en Zwarte Pad. Nog slimmer parkeren als toerist kan ook met Park + Beach in de garages Centraal Station New Babylon, Malieveld en Laakhaven Holland Spoor. Dit kost 5,- euro per dag en 1,- euro per persoon om de reis naar het strand per tram of HTM-fiets te vervolgen.

boulevard

Zoals Ernesta Verburg (PZC) schreef in haar stuk: “De boulevard is van iedereen, niet alleen van bewoners”. De boulevard is breed genoeg om iedereen te laten flaneren – met of zonder wielen. Dat is nou juist het mooie. De boulevard is toch van iedereen?

Lees ook: Scheveningen zegt parkeertientje vaarwel

Print Friendly, PDF & Email