Met honderden mobiliteitspartijen in Nederland is het niet eenvoudig om snel tot een standaardisatie te komen, bijvoorbeeld wat betreft het delen van data. Volgens Dirk Jan de Haan, programmamanager MaaS bij de ANWB is het grootste probleem waar we nu met elkaar tegenaan lopen, samenwerken. Die samenwerking gaat enerzijds over data, anderzijds over business. Op technisch vlak is er al een TOMP (Transport Operator MaaS Provider) API, dat voor een frictieloze technische koppeling zorgt tussen MaaS-app en een aanbieder van deelvervoer. Zo kunnen partijen makkelijker data uitwisselen. Deze standaard wordt ook door het ministerie ondersteund. 

Ook ontstaan er platformen volgens Dirk Jan de Haan die ervoor zorgen dat we de reismogelijkheden aan de klant kunnen laten zien en dat gebruikers toegang krijgen tot de verschillende vervoersmiddelen. Zo hoeven wij niet met alle 300 mobiliteitspartijen in Nederland in gesprek. We verkennen nu met welk platform we gaan samenwerken, waarmee we snel grootschalig deelvervoer in een MaaS propositie kunnen aanbieden.

De ANWB als Europese MaaS-speler

De ANWB onderzoekt ook andere proposities op het gebied van flexibel reizen, bijvoorbeeld voor werknemers en ondernemers. Dirk Jan: “Het mobiliteitsbeleid voor de medewerkers van de ANWB wordt in heel Nederland als vooruitstrevend gezien. We kunnen zakelijke rijders een echt naadloze samenwerking tussen de privé en de zakelijke kant van mobiliteit bieden. De zakelijke gebruiker is immers ook een consument, alleen wordt een deel van zijn reizen vergoed door de werkgever. We zijn bezig om deze combinatie te onderzoeken, zodat we ook de zakelijke gebruiker maximaal kunnen bedienen”.

Hoe ziet Dirk Jan de rol van de ANWB over tien jaar binnen MaaS? “We kunnen een grote rol spelen, omdat we geloofwaardig zijn om onafhankelijk advies te geven. En we hebben natuurlijk een enorm bereik met bijna 5 miljoen leden. Met ons netwerk buiten Nederland kunnen we ook een Europese speler zijn. Samen met onze zusterclubs in Europa kunnen we de klant ook over de grens bedienen met een Europees aanbod. Ik denk daarom dat we als ANWB uitstekend gepositioneerd zijn om een grote speler in MaaS te zijn”.

Het volledige artikel is te lezen op de website van de ANWB

Lees ook: Uit test ANWB blijkt dat autostoeltjes beter kunnen

ANWB Sneek
ANWB Sneek
Print Friendly, PDF & Email