Print Friendly, PDF & Email

Op 1 oktober 2020 werd de ‘plastiekvanger’ van Deme, die eigenlijk veel meer dan plastiek uit de Schelde vist, officieel gelanceerd. Dat gebeurt zonder menselijke tussenkomst. Er is dus geen man aan boord van het ponton of het bootje. Deme heeft de plastiekvanger eerst tussen Bornem en Temse geïnstalleerd, omdat de situatie hier het moeilijkst is.

Sinds de start in oktober 2020 werd ruim 45 ton afval gevangen en uit de Schelde opgevist op vraag van de Vlaamse Waterweg. Er worden boomstammen gevangen maar ook allerhande plastiek afval gaande van plastieken oorstaafjes tot plastiek potten en flessen. Een allegaartje, zelfs potten met olie er nog in worden gevangen in de Schelde. De varende afvalverwerker blijft elke dan opnieuw verrassen. De vangst van grote boomstammen is opmerkelijk en vooral omdat deze veel schade kunnen veroorzaken aan de scheepvaart.

Het project wordt heel streng gecontroleerd en van het vangen van vissen door deze techniek is geen sprake. Uiteraard werd veel aandacht besteedt bij het ontwerpen van de plastiekvanger om de vangst van vissen te voorkomen. Deme-medewerker Edouard Storme volgt alles wel op vanuit zijn bureau, dat zich in een container vlak aan de Scheldebrug bevindt. Als het ponton vol is gaat het bootje er automatisch naast liggen en moet hij een kraan bedienen om het afval in een blauwe bak te storten. Maar zelfs de bediening van de kraan kan gewoon van achter zijn bureau.

Lees ook: Van Kaathoven haalt met elektrische Volvo afval op

Magali Bruggeman, projectverantwoordelijke bij Deme