Print Friendly, PDF & Email
Volgens de kantonrechter in Rotterdam is de regelgeving ’diffuus’ en ’weinig inzichtelijk en voorspelbaar’. Dat is nu precies wat het legaliteitsbeginsel wil voorkomen: het moet voor de bestuurder duidelijk zijn wat mag en niet mag. Het is volgens De Telegraaf voor het eerst dat een rechter niet meegaat met de redenering dat ’vasthouden’ breed moet worden geïnterpreteerd. In maart ving een autobestuurder die op de A10 was gekiekt met zijn telefoon op zijn been nog bot bij de rechtbank Amsterdam. Zijn telefoonhoesje was bovendien dichtgeklapt.

Dat een bestuurder soms kijkt naar iets op zijn been en moet zorgen dat de boel op zijn plek blijft, geldt ook voor ’objecten variërend van een appel of broodtrommeltje tot een bakje yoghurt of een wegenkaart’. En dat is wel legaal, constateert de Rotterdams rechter. Volgens het artikel in De Telegraaf is professioneel boetebestrijder Mark Bergers van Boete.nu is blij met de door hem gewonnen zaak. Het OM houdt vol dat ’op schoot’ fout is. Mogelijk verschaft een uitspraak in hoger beroep bij een andere zaak binnenkort meer duidelijkheid, zegt een woordvoerster. 

appen blijft gevaarlijk

Automobilisten die tijdens het rijden appen met hun telefoon in de houder zijn net zo’n gevaar in het verkeer als wanneer ze hun mobiel in de hand houden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek onder weggebruikers, uitgevoerd in een rijsimulator. In 2018 werden ruim 80.000 boetes opgelegd voor handheld bellen; in 2017 lag dit aantal op 74.56. Automobilisten die bellen of appen achter het stuur en die langs een slimme camera tegen appen in verkeer rijden, kunnen een bekeuring op kenteken verwachten. De politie zet slimme camera´s in tegen appen of handsfree bellen in het verkeer. De foto gaat automatisch naar het Centraal Justitieel incassobureau waar een medewerkers eerst nog meekijkt. 

Lees ook  Waakzaam: boetes voor koppige middenvakrijders lopen op

Lees ook: Boete van 102 miljoen euro wegens misbruik machtspositie

gordel aan, mobieltje uit het zicht