De City Pass die werd ingevoerd voor Antwerpen en Gent en reizigers moet motiveren om verschillende openbaar vervoermiddelen te combineren, blijkt geen succes. Dit blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Karin Brouwers (CD&V) opvroeg. In oktober 2017 lanceerden De Lijn en de NMBS de City Pass in Antwerpen en Gent. 

Met dit abonnement (voor een maand of een jaar) kunnen reizigers op het hele net van De Lijn (ook buiten de steden, uitgezonderd de Limburgse snelbussen) en met de trein tussen een aantal stations binnen deze steden reizen. De bedoeling is dat reizigers gemakkelijk van het ene op het andere openbaar vervoersmiddel kunnen overstappen.

Uit cijfers die Vlaams parlementslid Karin Brouwers (CD&V) ontving in antwoord op een vraag aan bevoegd minister Lydia Peeters blijkt nu dat de verkoop van die City Pass in Gent geen groot succes te noemen valt. Zo werden er sinds de start van het initiatief slechts 70 jaarabonnementen en 254 maandabonnementen verkocht. Volgens Brouwers is de belangrijkste reden hiervoor dat de formule te duur wordt bevonden.

"We moeten de formule niet meteen afschrijven maar net investeren in de bekendheid en de voordelen vergroten voor reizigers."

Hoge ambitie niet waargemaakt

Uit een eerdere actuele vraag van Karin Brouwers over de City Pass (14 maart 2018) bleek een hoge ambitie: zo hoopte de vervoersmaatschappij De Lijn op 1.000 abonnees voor Gent en 1.500 abonnees voor de zone Antwerpen. “Een ambitie die absoluut niet wordt gehaald,” zegt Brouwers. “Dat hoeft overigens niet te verbazen: na de beperkte startcampagne is er geen publiciteit meer gemaakt voor de City Pass en De Lijn heeft ook geen intentie om dit in de nabije toekomst te doen,” duidt de uit Kessel-Lo afkomstige Karin Brouwers.

Al bij de lancering werden een aantal pijnpunten aangehaald: de stevige prijs, gekoppeld aan een ruime gebiedsafbakening. Zo kan je met de City Pass met de bus en tram door heel Vlaanderen reizen. De City Pass is voorlopig ook nog steeds enkel te koop aan de loketten van de NMBS en wordt afgeleverd op een MOBIB-kaart. Verlengen kan vervolgens ook via de website van de NMBS. “Jammer dat De Lijn er na meer dan drie jaar nog niet in geslaagd is om zelf ook dit abonnement aan te bieden. Er werd nochtans beloofd dat vanaf 2019 het abonnement ook bij De Lijn te verkrijgen zou zijn.”

Dat de formule niet hoeft afgeschreven te worden, bewijst de Brupass en de Brupass XL in de zone Brussel en onmiddellijke omgeving, die uit opgevraagde cijfers wél succesvol blijkt. Brouwers hoopt dat er alsnog aan de slag gegaan wordt om van de City Pass een succes te maken.

Lees ook: Ruimte voor verbetering openbaar vervoer Overijssel

Centraal station te Antwerpen
Print Friendly, PDF & Email