Het slechte nieuws voor iedereen die binnenkort met Deutsche Bahn wil reizen, de machinisten van GDL leggen hun werk weer neer. Vanaf donderdag gaan de GDL-machinisten weer staken, en dit keer voor vijf dagen. Bij vertragingen bestaat er wettelijk recht op schadevergoeding, ongeacht de oorzaak. Als een reiziger minimaal een uur te laat op zijn bestemming aankomt, moet de trein 25 procent van de reissom terugbetalen; als de reiziger twee uur te laat is, is dat 50 procent. Dit geldt ook voor nachtreizen. U kunt kiezen tussen een voucher of de betaling van het bedrag.  

Iedereen die getroffen is door de staking kan zijn treinkaartje inclusief zitplaatsreservering bij een DB-reiscentrum of een reisbureau met een DB-vergunning volledig gratis laten vergoeden. Passagiers met een abonnement krijgen vanaf een vertraging van 60 minuten een forfaitaire vergoeding per rit. Abonnementen tweede klas voor verre reizen kosten vijf euro, en eersteklas tickets 7,50 euro. Houders van een Bahn-Card-100 krijgen tien euro in de tweede klas en 15 euro in de eerste klas.

De S-Bahn van Deutsche Bahn wordt ook vaak getroffen door stakingen. Maar in het plaatselijk vervoer kunnen passagiers geen noemenswaardige compensatie verwachten. Als de vertraging 60 minuten of meer is, is er een vast tarief van 1,50 euro in de tweede klas en 2,25 euro in de eerste. Dezelfde bedragen gelden voor landentickets of langlauftickets. Bedragen van vier euro of meer worden echter alleen in het plaatselijk vervoer uitbetaald. Klanten ontvangen pas geld vanaf de tweede of derde vertraging binnen de geldigheidsduur van de tijdkaart en dienen de annuleringen na afloop gezamenlijk in te dienen bij het Passenger Rights Service Centre.

Lees ook  Babboe moet stoppen met de verkoop van zijn bakfietsen

Wat als je een vlucht mist door de treinstaking?

Iedereen die geen pakketreis of in ieder geval een Rail & Fly-ticket heeft geboekt, blijft waarschijnlijk met de kosten zitten. Want de trein hoeft alleen een geannuleerd treinkaartje te compenseren en niet voor een vlucht. Passagiers kunnen alleen maar hopen op de goodwill van de luchtvaartmaatschappij bij het omboeken – of in dit geval op eigen kosten een taxi nemen om op tijd in te checken.

Lees ook: Geld terug bij annulering vlucht door staking

Dresden - Duitsland
Print Friendly, PDF & Email