We worden allemaal ouder en bepaalde dingen zijn niet meer zo vanzelfsprekend als toen we nog jong waren. Helaas krijgen veel (oudere) mensen te maken met een vorm van dementie. Wat als je deze diagnose krijgt, mag je dan nog autorijden? Dementie kan invloed hebben op het rijgedrag van iemand. Het kan bijvoorbeeld invloed hebben op de oriëntatie, maar ook op het overzicht hebben in het verkeer. Het heeft er natuurlijk ook mee te maken hoever het is gevorderd en hoe zwaar de dementie is. Mensen met een lichte vorm kunnen soms nog wel rijden. Veel oudere mensen zijn gelukkig zelfstandig en rijden met hun auto nog stad en land af. Als ze niet meer mogen rijden zijn ze hun vrijheid kwijt en afhankelijk van anderen. In Nederland moet je als je 75 jaar of ouder bent en je rijbewijs verloopt altijd gekeurd worden door een arts. 

Om te weten of je nog veilig kunt rijden als je de diagnose dementie hebt gekregen is het sowieso verstandig om dit met je huisarts te bespreken. Ook moet je als je dementie hebt en toch auto wil blijven rijden online een gezondheidsverklaring in vullen bij het CBR. Het CBR onderzoekt dan of je nog veilig kunt rijden. Als een dement persoon een ongeluk veroorzaakt en niet gemeld heeft bij het CBR dat hij of zij dementie heeft, kan de verzekering zich terugtrekken en de schade niet vergoeden. Het is belangrijk voor deze mensen dat ze hun polisvoorwaarden checken. Het CBR informeert in samenwerking met Alzheimer Nederland mensen met dementie en mensen in hun omgeving, ook hebben ze een video op hun website geplaatst: Rijden met dementie.

Lees ook: Kabinet wil bijtelling elektrische auto’s verhogen

Print Friendly, PDF & Email