Door stiptheidsacties van de Federale Politie vrijdag op de luchthavens van Zaventem en Charleroi, is de herfstvakantie voor duizenden reizigers slecht gestart. Er kunnen op de luchthavens mogelijk nog meer spontane vakbondsacties gehouden worden door de federale politie. Dat meldt Joery Dehaes, vakbondssecretaris bij ACV Politie, vrijdagavond. Vrijdag werden er ook al stiptheidsacties gehouden op de luchthavens van Zaventem en Charleroi, en aan het treinstation Brussel-Zuid. Ook eventuele acties zondag sluit Dehaes niet uit. De stiptheidsacties bij de luchthavens en aan Brussel-Zuid zorgden voor lange wachtrijen en veel file op de snelweg. 

“En dit is maar een begin. Als de regering niet met serieuze voorstellen komt, breiden we de stakingsaanzegging uit en komen er vanaf midden november meer en hardere acties”

Brussels Airport kan niet garanderen dat er in de komende dagen geen acties meer komen. Ze vragen daarom passagiers om extra vroeg naar de luchthaven te komen. Zeker twee uur voor bestemmingen binnen de Shengenzone en als het kan zelfs vier uur voor niet-Shengenlanden. Buitenlandse Zaken raadt niet-essentiële reizen naar het buitenland nog steeds af, uit angst dat de Belgen het virus mee naar huis nemen. Brussel en Wallonië kleuren sinds donderdag donkerrood op de Europese coronakaart. En nu de cijfers er niet goed uitzien, worden ook de maatregelen in Vlaanderen weer strenger. 

stiptheidsacties

De stiptheidsacties zorgden al snel voor wachtrijen van een uur tot anderhalf uur. Op Brussels Airport in Zaventem misten zowat honderd reizigers hun vlucht, vermoedelijk omdat ze in de file stonden met hun wagen. De vakbondssecretaris geeft aan dat ze vanuit de vakbond op niks aansturen, maar merken wel dat er heel veel animo is bij de werknemers, het leeft. Het personeel heeft het gevoel dat het tijd wordt dat ze iets doen. Om er zeker van te zijn dat mensen hun vlucht niet missen door de actie, vertrokken voorlopig een aantal vliegtuigen met vertraging. 

Lees ook  Belgische spoorbonden houden voet bij stuk met 48-urenstaking

Lees ook: Stakingen bij NS-personeel leiden tot overlast

luchthaven boarding scherm
Print Friendly, PDF & Email