Print Friendly, PDF & Email

Goede fietsverlichting is essentieel voor de verkeersveiligheid en het comfort op de weg. Uit recent publieksonderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, RAI Vereniging en diverse andere belangenorganisaties blijkt dat 82 procent van de ondervraagden altijd licht gebruikt in het donker. Om fietsers bewust te maken over het belang van goede fietsverlichting start RAI Vereniging, via het onafhankelijke RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF), de vernieuwde campagne ‘Kijk verder!’.

Fietsverlichting draagt op twee manieren bij aan de verkeersveiligheid. Allereerst zorgt het voor betere zichtbaarheid van de fietser in het verkeer en ten tweede kan de fietser met goede verlichting zelf ook beter zien. Uit het publieksonderzoek blijkt dat circa 82 procent van alle ondervraagden fietsverlichting gebruikt in het donker. Het merendeel, 80 procent van de ondervraagden, maakt gebruik van vaste verlichting en circa 15 procent geeft aan losse lampjes te gebruiken. Naarmate men ouder wordt, neemt het gebruik verder toe. Volgens RAI Vereniging ligt hier een relatie met de groei van het aantal e-bikes die veelal voorzien zijn van hoogwaardige duurzame fietsverlichting.

Kwaliteit fietsverlichting belangrijk
Opvallend is dat bijna een kwart van de respondenten aangeeft dat de fietsverlichting niet langer dan een jaar meegaat. Bijna de helft van de respondenten (45 procent) wil daarom ook dat de kwaliteit en levensduur van verlichting verbetert. Dit moet ervoor zorgen dat nog meer mensen met goed werkende fietsverlichting over straat gaan. Bijna 60 procent van de respondenten is bereid 15 euro of meer uit te geven aan fietsverlichting. Zicht, gebruiksgemak en levensduur zijn daarbij de belangrijkste kwaliteitsvereisten.

Meerwaarde RKF fietsverlichting
Volgens RAI Vereniging kan voor 15 euro goede fietsverlichting worden gekocht, voorzien van RKF keurmerk. Fietsverlichting voorzien van dit keurmerk geeft niet alleen garantie voor goed zicht en zichtbaarheid, maar heeft vaak ook een langere levensduur dan veel goedkopere verlichting. Zo verbruikt goedkope verlichting op batterijen vaak meer energie en is minder solide gebouwd. Om het gebruik van fietsverlichting verder te vergroten, pleit 51 procent van de ondervraagden ervoor dat fabrikanten nieuwe fietsen standaard voorzien van verlichting die bij schemering automatisch aangaat. Volgens RAI Vereniging kunnen consumenten tegenwoordig steeds vaker voor deze optie kiezen bij aanschaf van een nieuwe fiets.  

Kijk verder! campagne
‘Kijk verder!’, met die slogan lanceert het RKF op initiatief van RAI Vereniging ook dit jaar weer een campagne om fietsers bewust te maken van het belang van kwalitatief goede fietsverlichting. Goedgekeurde fietsverlichting is te herkennen aan een RKF-sticker. Dit onafhankelijke keurmerk is 12 jaar geleden opgericht. De campagne richt zich in eerste instantie op de ouders van kinderen in de leeftijd van 8 tot 18 jaar. Ouders spelen een cruciale rol bij het verhogen van het bewustzijn over verkeersveiligheid bij kinderen. Ook bij het gebruik van fietsverlichting.

Beschikbaarheid RKF fietsverlichting
Om RKF goedgekeurde fietsverlichting breed toegankelijk te maken, is RAI Vereniging dit jaar een samenwerking aangegaan met Bol.com. Inmiddels zijn zo’n kleine 70 RKF gekeurde fietslampen op de markt beschikbaar. Met behulp van de koopwijzer op de campagnewebsite kom je via een aantal vragen erachter welke verlichting het beste bij jou past en kun je desgewenst de verlichting ook direct aanschaffen, aldus de Koninklijke RAI Vereniging.

Lees ook: Velen vullen enquête Fietsstad 2022 in

Goede fietsverlichting is essentieel voor de verkeersveiligheid en het comfort op de weg.