Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De kandidaat Minister van Infrastructuur en Waterstaat Harbers begon zijn politieke loopbaan in 1992 bij de VVD als deelgemeenteraadslid Kralingen-Crooswijk Rotterdam en zal op zijn ministerie nauw samenwerken met Vivianne Heijnen (CDA), staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat. Harbers zelf zat al tijdens Rutte III in de Kamer. In dat kabinet was hij staatssecretaris Justitie en Veiligheid, tot hij op 21 mei 2019 moest aftreden vanwege het verkeerd voorlichten van de Kamer over incidenten met asielzoekers.

Mark Harbers is geboren in Ede op 19 april 1969 en woont in Rotterdam. Tussen 1995 en 2005 was hij lid van het hoofdbestuur van de partij en in 2006 ging hij in Den Haag werken, toen nog als politiek assistent van minister van Financiën Gerrit Zalm.

"We hebben in ons prachtige Nederland alles in huis om dat voor elkaar te krijgen, en laten dat ook al eeuwenlang zien. Daarmee ga ik met enthousiasme en een stuk Rotterdamse daadkracht voor je aan de slag"

De nuchtere en optimistische Rotterdammer Markus Gerardus Jozef Harbers was financieel woordvoerder van de VVD-fractie en sinds maart 2017 fractiesecretaris en eerste ondervoorzitter van de Tweede Kamer. Verder was hij voorzitter van de commissie voor de Rijksuitgaven en politiek adviseur van Gerrit Zalm. Als Kamerlid is hij woordvoerder klimaat, energiebeleid en stikstofbeleid

(Tekst loopt door onder de foto)
Mark Harbers - VVD

Vivianne Heijnen wordt als enige Limburger staatsecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat. De 38-jarige Maastrichtse drs. V.L.W.A Heijnen is nu nog wethouder in haar woonplaats.

meer concurrentie

Als Harbers het VVD partijprogramma wil uitvoeren is openbaar vervoer belangrijk voor de keuzevrijheid in het verkeer. Zeker in drukke gebieden als de Randstad is het onmisbaar. VVD wil meer overstappunten waar allerlei vormen van vervoer samenkomen. Zo kun je makkelijk overstappen van de trein naar bijvoorbeeld een deelauto. Van tevoren plan, boek en betaal je de volledige reis via een app. In niet-stedelijke gebieden wil de grootste partij van Nederland het openbaar vervoer klantvriendelijker maken. De vraag van de reiziger moet centraal staan en niet het aanbod van de vervoerder. Lege bussen zijn zonde van het geld en het milieu. De partij wil ook meer concurrentie in het openbaar vervoer. Door openbare aanbestedingen krijgen reizigers meer en beter openbaar vervoer.

De standpunten van de VVD lezen we dat als toegangspoort naar West-Europa Schiphol cruciaal voor onze economie. Zeker de hub functie lokt verschillende bedrijven naar ons land. Dat is de reden voor het steunpakket voor KLM in de coronacrisis. Een faillissement van KLM zou dramatische gevolgen hebben voor Schiphol. Om te zorgen voor kortere en efficiëntere routes, wil de VVD dat er één Europees luchtruim komt. Woningbouw en de ontwikkeling van bedrijven in de omgeving van luchthavens moet mogelijk blijven. We willen dat ook de luchthavens in Eindhoven, Rotterdam en Lelystad kunnen uitbreiden.

afgetreden

In april 2009 stapte Harbers samen met zijn partijgenote Jeannette Baljeu op als wethouder vanwege het handhaven van de islamoloog Tarik Ramadan als gemeentelijk adviseur voor integratie. In mei 2019 trad hij af als staatssecretaris, nadat in een rapportage aan de Tweede Kamer over incidenten met asielzoekers zware misdaden waren gecategoriseerd onder de kop ‘overige’. Daardoor leken de cijfers daarover te zijn verhuld. Hoewel hij dat laatste ontkende, erkende hij dat de cijfers niet op die manier naar buiten hadden mogen worden gebracht. Hij nam daarvoor de politieke verantwoordelijkheid.

Lees ook: VVD wil meer concurrentie in het openbaar vervoer