Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Hopelijk heb je het nog nooit meegemaakt en hopelijk ga je het in de toekomst ook niet meemaken. Je loopt naar je auto en ziet dat je kentekenplaat aan de voorkant weg is, je loopt naar de achterkant van je auto en ja hoor ook daar is hij verdwenen. Dat je één kentekenplaat bent verloren onder het rijden is nog mogelijk maar als ze allebei weg zijn dan is de kans groter dat ze gestolen zijn. Je kentekenplaten zijn dus gestolen, wat moet je nu doen? Je mag zonder kentekenplaten op je auto niet rijden, je riskeert een boete. Je moet naar het politiebureau gaan om aangifte te doen. Er kunnen namelijk overtredingen gemaakt worden met jouw kentekenplaten, ramkraken, tanken zonder te betalen en snelheidsovertredingen zijn hier voorbeelden van. En het laatste wat je wilt is dat jij hier de dupe van bent. Ook als je één kentekenplaat kwijt bent is het advies om aangifte te doen bij de politie.

Jaarlijks worden er zo’n 10.000 kentekenplaten gestolen in ons land. De laatste tijd worden er extra veel kentekenplaten gestolen om hier mee te tanken, dit komt waarschijnlijk door de extreem hoge brandstofprijzen in ons land. Het advies van de politie is dus ook om je kentekenplaten steviger vast te zetten met speciale schroeven of met popnagels, hierdoor zijn ze voor dieven lastiger te stelen. Je kunt nieuwe kentekenplaten bestellen bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Ook al heb je nog 1 kentekenplaat op je auto zitten, je moet toch 2 nieuwe bestellen. Je moet je legitimatiebewijs en het originele Voertuigbewijs mee nemen. Je krijgt nieuwe kentekenplaten met een duplicaatcode. Je hebt dat vast wel eens gezien op iemand zijn kenteken. Dat is een klein cijfer dat op de plaat staat, dit cijfer geeft aan hoe vaak de kentekenplaten zijn gestolen. De prijzen van nieuwe kentekenplaten kunnen variëren van 25 tot 45 euro, de kentekenplaatfabrikant mag namelijk zelf de prijs bepalen.

Lees ook  RDW: nieuwe chip in kentekenbewijs uitdaging voor taxisector

Lees ook: Eindhovense bedrijf lanceert primeur voor de taxisector

Met gestolen kentekenplaten worden vaak snelheidsovertredingen gemaakt.