DVDP width=

Goed nieuws want OV9292 brengt de samenwerking met Donkey Republic naar productie en dat betekent dat men vanaf 1 maart de fietsen van Donkey Republic kan opvragen via de 9292 Locaties API, die te koppelen is aan de 9292 Reisadvies API. Donkey Republic heeft nu huurfietsen in de plaatsen Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht en met deze uitbreiding kunnen aanbieders nog meer natransport opties in het reisadvies meegeven aan de reiziger.

De samenwerking tussen 9292 en Donkey Republic komt voort uit een project waarin beide partijen betrokken zijn om Mobility as a Service (MaaS) naar een hoger plan te tillen. Dit is een systeem waarbij je als reiziger betaalt voor het gebruik van geïntegreerde vervoersdiensten, zonder te hoeven investeren in vervoersmiddelen.

“Zo raakten we in gesprek over de integratie van onze diensten. Voor ons is dit een mooie kans om meer fietsers te bereiken. We willen dat zo veel mogelijk mensen Donkey Republic vinden en overwegen in hun vervoerskeuze. In combinatie met openbaar vervoer is onze dienst bij uitstek interessant. Zeker in Nederland, met z’n geweldige ov-netwerk en z’n grote fietstraditie.”

Het programmeerwerk dat nodig was voor de integratie van de deelfietsen in de 9292 app en de 9292 moves app, inclusief reserveren en betalen, is klaar. Daarvoor is zowel bij Donkey Republic als bij 9292 een berg werk verzet. Volgens Erdem is de eigen app niet ontworpen voor de uitwisseling van gegevens met apps van derden. Om toch te zorgen dat de functionaliteiten die zij klanten bieden, gemakkelijk te exporteren zijn naar een externe app, hebben ze alles opnieuw opgebouwd in een System Tool Kit (STK). Dat is een soort zwarte doos waar 9292, maar ook andere aangesloten partijen, onze gegevens uit kunnen ophalen om te koppelen aan hun eigen diensten.

uitdaging

Bij 9292 lag de uitdaging om de deelfietsfunctionaliteiten te integreren in de reisadviezen en ze dan ook nog op een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke manier te tonen. Patrick Kuijpers, developer bij 9292, houdt zich vooral bezig met de voorkant en hoe alles er voor de gebruiker uitziet. 

“Wat dit project voor mij extra leuk maakt, is dat we bezig zijn met het koppelen van fysieke objecten - fietssloten – aan onze app. Die zijn bovendien voorzien van Bluetooth-technologie, dat is ook nieuw in de 9292 apps. Dat brengt allerlei uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld bij het testen. Want je moet eigenlijk op een fietslocatie staan om een fiets te kunnen openen. Maar met een los slot en het manipuleren van mijn GPS-locatie, lukt het ook achter mijn computer.”

Donkey Republic fietsen in de buurt van Rotterdam Blaak station

Je fietsroutes plannen rondom je ov-reis kan al een tijdje met de 9292 app en de 9292 moves app. En het moment is nu aangebroken dat je meteen binnen de app een deelfiets kunt reserveren en betalen voor het gebruik. Te beginnen met de deelfietsen van Donkey Republic.

Lees ook: TOMP-API niet meer weg te denken binnen mobiliteit

Print Friendly, PDF & Email