DVDP width=
Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vrouwenrechten maken Brussel Mobiliteit en de MIVB de vrouw zichtbaarder. Dit doen zij door heel wat haltenamen te vervrouwelijken en door nieuwe kunstprojecten toe te vertrouwen aan vrouwelijke kunstenaars. 

"Veel vrouwen voelen zich onveilig in de openbare ruimte en op het openbaar vervoer. Soms vermijden ze zelfs bepaalde routes. De MIVB en Brussel Mobiliteit werken samen om het veiligheidsgevoel en de effectieve veiligheid van alle gebruikers van de openbare ruimte en het openbaar vervoer te verhogen: met de vorming en sensibilisering van het personeel over ongewenst seksueel gedrag in het openbaar vervoer, met investeringen in menselijke aanwezigheid en camera's op het net, met masterplannen om de stations veiliger en gezelliger te maken (sterkere verlichting, enz.).  Er is ook een vrolijke kant aan het zichtbaar maken van vrouwen en hun in de openbare ruimte de plaats geven die hen toekomt - met de benaming van straten, stations, haltes en kunstwerken in de openbare ruimte. Brussel investeert dus in een betere vertegenwoordiging en meer diversiteit op haar wegen en vervoernet zodat iedereen het gevoel heeft erbij te horen. "

Vrouwelijke haltenamen

In 2021 kondigde de MIVB haar voornemen aan om bij te dragen tot een meer inclusieve stad door de vrouwelijke aanwezigheid geleidelijk te doen toenemen op het net. Samen met de naamsveranderingen uit 2021, zullen de voor 2022 en 2023 geplande wijzigingen leiden tot 15 haltes die vernoemd zijn naar beroemde vrouwen! 

Nawal Ben Hamou, staatssecretaris voor Gelijke Kansen: “Ik ben verheugd over deze positieve acties van de MIVB om de Brusselse mobiliteit vrouwelijker te maken. Het gaat om een langetermijn project en ik ben ervan overtuigd dat het vruchten zal afwerpen: de geleidelijke vervrouwelijking van de haltenamen zorgt ervoor dat de vrouwen die van dicht of van ver hun stempel gedrukt hebben op onze geschiedenis, cultuur of feminisme in de verf gezet worden. Dit zet ook rolmodellen in de kijker voor alle vrouwen en meisjes die dagelijks het openbaar vervoer gebruiken.

In 2021 kreeg het eindpunt van de nieuwe buslijn 74, die Erasmus met Ukkel Kalevoet verbindt, de naam Clémence Everard, naar de eerste vrouwelijke gediplomeerde in de geneeskunde, chirurgie en verloskunde in België. Lijn 74 komt ook langs de halte Marie Curie.  De halte Rosa Parks wordt bediend door de buslijnen 63, 65 en 66 in de buurt van het Warandepark. Het is een eerbetoon aan de burgerrechtenactiviste die in de bus weigerde om haar zitplaats af te staan aan een blanke man, wat aanleiding gaf tot de afschaffing van de segregatiewetten in de VS.

De nieuwe buslijn 52 van Centraal Station naar Vorst Nationaal krijgt een halte Magdalena in de Magdalenastraat in het stadscentrum. De halte Demunter, die bediend wordt door buslijnen 13 en 88, werd de halte Audrey Hepburn, als eerbetoon aan de beroemde actrice en UNICEF-ambassadrice die in het Brussels Gewest geboren werd. De halte Ieper, bediend door tram 51, werd omgedoopt tot Marguerite Duras, een Franse schrijfster en regisseuse. De halte Stallaert, bediend door bus 60, werd omgedoopt tot Marie Depage, een Belgische verpleegster en de halte Over-de-Bruggen, bediend door de tramlijnen 62 en 93 en buslijn 57, werd omgedoopt tot Maria-Christina, naar de aartshertogin van Habsburg.

Lees ook: Hyperloop van Amsterdam naar Berlijn in 55 minuten

Sarah Vanagt - Station Osseghem
Print Friendly, PDF & Email