Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Nederlanders kunnen en moeten meer maatregelen nemen om de kans op fietsdiefstal te verkleinen. Dat stellen RAI Vereniging en Stichting ART op basis van onderzoek naar fietsdiefstalpreventie onder ruim 1.000 fietsers. Slechts een derde (36 procent) van alle fietsers in Nederland maakt gebruik van minimaal twee sloten om de fiets op slot te zetten. Het merendeel loopt dus een groter risico dat de fiets wordt gestolen. Door het gebruik van minimaal twee hoogwaardige sloten, kunnen al veel diefstallen worden voorkomen.

Fietsdiefstal is een aanhoudend en groeiend probleem in Nederland. Vooral de populaire en kostbare e-bikes zijn in trek bij het dievengilde. Afgelopen jaar steeg het aantal aangiftes van e-bikes met 25 procent, zo blijkt uit recent gepubliceerde cijfers van de Nationale Politie en Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal (S.A.F.E.). “Dat kan en moet omlaag”, stelt ART voorzitter Martijn van Eikenhorst. “Om te beginnen met betere preventie want hier valt nog veel te winnen, zo blijkt uit ons onderzoek.”

Uitkomsten onderzoek
Om de kans op diefstal te verkleinen, adviseren de fietsbranche, politie en verzekeraars om een fiets altijd op minimaal twee (en bij voorkeur ART goedgekeurde) sloten vast te zetten. Ook helpt het om de fiets aan een vast object te bevestigen en in het licht en zicht te plaatsen.

Uit onderzoek blijkt echter dat slechts een derde (36 procent) van de fietsers de fiets voorziet van twee sloten. Slechts 47 procent neemt de moeite om zijn of haar fiets aan de ‘vaste wereld’ te verankeren. Ook het licht en zicht advies wordt met 26 procent door slechts een klein deel van de ondervraagden opgevolgd.

Tot slot valt er ook nog veel te winnen bij de bekendheid van het onafhankelijke ART Keurmerk voor sloten. Maar liefst 70 procent van de respondenten geeft aan het keurmerk niet te kennen. Het keurmerk wordt gebruikt voor sloten voor alle typen tweewielers, inclusief motorfietsen.

Aanval bestendige kwaliteit
Dat is des te opmerkelijker aangezien veel verzekeraars ART-sloten vanwege hun hoge aanvalbestendige kwaliteit vaak verplicht stellen bij het afsluiten van een fietsdiefstalverzekering. “Dat is niet verwonderlijk” stelt Van Eikenhorst, “omdat fietsdieven het juist steeds meer op de duurdere en erg populaire e-bikes hebben gemunt. Hierbij worden de fietsen ook uit woningen (garages, garageboxen en schuren.) ontvreemd.”

Van het totale aantal aangiftes van 22.593 e-bikes, had zo’n 1.908 aangiftes betrekking op e-bike diefstal uit woningen. RAI Vereniging en Stichting ART benadrukken daarom het belang om fietsen binnen ook altijd goed vast te zetten.  

Zware ART-testcriteria
Het beste wapen tegen diefstal blijft dus overal en altijd de fiets met twee ART-keurmerksloten ergens aan vast te zetten. Het keurmerk kent vijf categorieën (sterren), waarbij geldt dat hoe meer sterren, des te lastiger het slot is open te breken. Om een ART-keurmerk te krijgen moet een slot aan de zwaarste criteria voldoen. Zo worden sloten, om een goede werking voor de langere termijn te kunnen garanderen, bijvoorbeeld onderworpen aan een corrosietest, een vriestest en een stoftest. Daarna volgen zware testen die te maken hebben met de stevigheid en robuustheid. Daarbij wordt getracht om op basis van vooraf ingestelde waarden een slot te kraken door middel van machinetesten en kniptesten. Die aanvalstesten maken het ART-keurmerk uniek en sloten die van dit keurmerk zijn voorzien houden fietsendieven op afstand, aldus RAI Vereniging

Lees ook: Elektrische step voortaan pas vanaf 16 jaar

Nederlanders kunnen en moeten meer maatregelen nemen om de kans op fietsdiefstal te verkleinen.