Veilig rijden is tegenwoordig ook een vak. Hoe vaak lezen we het niet in de krant of horen we het op het nieuws, er is weer iemand aangehouden die zonder geldig rijbewijs achter het stuur zat. Dit kunnen bestuurders zijn die een medische indicatie hebben zoals bijvoorbeeld dementie of zijn opgepakt voor rijden onder invloed van drank of drugs. Onlangs is er nog een bestuurder aangehouden die al 16 jaar met een ongeldig rijbewijs rondreed. Ook horen we vaak dat er weer een bestuurder is aangehouden die met drugs op achter het stuur zat. Er is nog niet zo lang gelden een bestuurder aangehouden na een dollemansrit die lachgas gebruikte achter het stuur. De bestuurder veroorzaakte gevaarlijke verkeerssituaties en uiteindelijk een aanrijding. Ook is er onlangs nog een zwaar bus ongeval geweest op de E19 ter hoogte van Sint-Job-In-t-Goor in de richting van Breda in België vlak voor de Nederlandse grens. 

De bus onderweg naar Amsterdam was van de baan afgeweken, rechts tegen een betonnen vangrail gereden en daarna links uitgeweken. Ook daar was de bus tegen de vangrail gereden en vervolgens gekanteld. Bij dit ongeval waren helaas doden en zwaargewonden te betreuren. De chauffeur bleek later onder invloed te zijn van drugs. Per maand krijgt het CBR zo’n 2.000 meldingen van de politie over onveilig rijgedrag. Vaak zijn er alcohol of drugs in het spel. Of is er een medische oorzaak. Volgens de NOS zitten er duizenden automobilisten achter het stuur met een ongeldig rijbewijs. Alleen al in 2021 werden volgens de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) ruim 10.000 rijbewijzen ongeldig verklaard. Daarvan werden 4240 rijbewijzen niet ingeleverd, omgerekend 40 procent.

Lees ook: Chauffeur BlaBlaBus test positief op drugs na ongeval

Print Friendly, PDF & Email