In bijna alle gevallen is de prijs bepalend en de rest ondergeschikt.

Hoe krijg je leerlingen in het speciaal onderwijs zo goedkoop mogelijk van A naar B? Dat is waar het in het leerlingenvervoer volgens velen om draait. Tot grote frustratie van ouders en de taxibranche. Pointer is het platform voor onderzoeksjournalistiek van KRO-NCRV op tv, radio en online. Ze houden je scherp en pakken de kwesties van nu aan.

Ouders van leerlingen in het speciaal onderwijs uiten al maanden hun onvrede over de kwaliteit van het vervoer van hun kinderen. Voor het Pointer onderzoek naar de problemen in het leerlingenvervoer ontvangen ze berichten uit heel het land over lange reistijden, wisselende chauffeurs, overvolle busjes, en kinderen die soms worden achtergelaten op het schoolplein. Maar wat ligt er nu eigenlijk aan de basis van al deze problemen?

Het makkelijke antwoord is volgens het onderzoek: personeelsgebrek. De vervoersbranche kampt met een gigantisch tekort aan chauffeurs. Maar toch is er meer gaande dan alleen krapte op de arbeidsmarkt. Het regent namelijk al jaren klachten over dit vervoer. Volgens taxibrancheorganisatie KNV is de dieperliggende oorzaak van de problemen in de sector de scherpe concurrentie op de taximarkt, die wordt aangejaagd door de aanbestedingswet.

In theorie betekent dit dat je een aanbesteding kunt winnen op basis van kwaliteitseisen. Maar in de praktijk gaat het taxibedrijf met het scherpste prijsaanbod er in de meeste gevallen vandoor met de opdracht, meent Bertho Eckhardt, voorzitter van taxibrancheorganisatie KNV. Het gevolg: moordende concurrentie en steeds lagere biedingen.

“Het gaat natuurlijk niet alleen maar om dat vervoer van A naar B. Het is onderdeel van de onderwijsketen voor leerlingen die niet voor niets naar het speciaal onderwijs gaan. Dat moeten we gewoon goed regelen.”

Pointer is elke zondag op tv, om 22:10 uur op NPO 2. Elke zondag om 19:00 uur zijn ze te luisteren op NPO Radio 1.

Lees ook: Leerlingenvervoer laat zich niet zo maar combineren

Gerelateerde artikelen:
lange reistijden, wisselende chauffeurs, overvolle busjes
Print Friendly, PDF & Email