BLUE

Door het treffen van preventieve maatregelen, kunnen we het virus hopelijk op tijd voldoende remmen.

Wanneer het aan de Minister van Volksgezondheid Kuipers ligt moeten algemene coronamaatregelen zoals een lockdown worden voorkomen. Dat wil in ieder geval wel zeggen dat specifieke maatregelen per sector moeten klaar liggen. Dat staat in de langetermijnstrategie van het kabinet die verscheen. “Het is in het belang van de sectoren zelf om zich met maatregelen voor te bereiden op scenario’s waarin het virus oplaait”, aldus het kabinet. In een toelichting zei Ernst Kuipers dat de kans zeer reëel is dat er na de zomer weer miljoenen Nederlanders besmet raken.

preventieve maatregelen

De taxisector is eerst aan zet. “Door het treffen van preventieve maatregelen, kunnen we het virus hopelijk op tijd voldoende remmen”, schrijft het kabinet. Werk aan de winkel voor de branchevereniging KNV die met haar leden uitgewerkte plannen moet klaar hebben. Niet bij de pakken blijven zitten en meteen in actie komen en niet wanneer de nood hoog is. De inzet van het kabinet legt de verantwoordelijkheid bij de sectoren. Dat diezelfde overheid niet opnieuw ‘diepe zakken’ heeft bij een volgende pandemie is ondertussen duidelijk geworden.

Veel sectoren weten inmiddels wel wat voor preventieve maatregelen ze kunnen nemen en hebben al plannen klaarliggen voor een volgende coronagolf. Maar welke maatregelen ze wanneer moeten nemen is voor de cultuursector, de taxisector en de horeca onduidelijk. Ook weten ze niet precies wanneer , als die er al komt, ze recht hebben op financiële compensatie. De verschillende partijen willen ook weten welke maatregelen wel en geen zin hebben. Het ministerie van VWS laat weten de vragen van de sectoren goed te begrijpen.

Lees ook  Taxichauffeurs van speciaal vervoer verdienen onze lof
(Tekst loopt door onder de foto)
Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport - Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Het plan wat Ernst Kuipers presenteerde, zeg maar het beleidsplan voor toekomstige coronagolven, is voor gezondheidsexperts maar magertjes. Viroloog Bert Niesters (UMC Groningen) vraagt zich in de Telegraaf af hoe het zit met de vaccins. Ook viroloog Ab Osterhaus mist een duidelijk vaccinatieplan. 

Maar dat maakt natuurlijk helemaal niets uit, want het gaat erom dat Nederland mentaal wordt voorbereid op een nieuwe coronagolf, zodat het belang van de te nemen maatregelen binnen de taxisector wordt onderstreept. De omikronvarianten BA.4 en BA.5 lijken in een rap tempo de dominante varianten van het coronavirus in Nederland te worden. Dit blijkt uit laatste cijfers en steekproeven die worden gehouden onder positief getesten.

Lees ook: Dossier KNV

Gerelateerde artikelen:
Print Friendly, PDF & Email