Vandaag bestellen we met een simpele muisklik van alles op het internet.

In het centrum van Gent, op een boogscheut van de Vrijdagmarkt, huist het Industriemuseum in een indrukwekkend fabrieksgebouw. In de voormalige katoenfabriek – je kan er de machineolie nog ruiken! – wekken grote en kleine verhalen de veelbewogen industriële geschiedenis weer helemaal tot leven. Verschillende generaties van ondernemers, handelaars en arbeiders nemen je mee in een universeel verhaal over mensen en machines en hoe die de wereld rondom ons veranderden.

de dagelijkse maaltijd

Er valt heel wat te bewonderen, maar bezoekers zullen zich ongetwijfeld meteen aangetrokken voelen tot de vintage reclameborden in email en ’t Winkeltje middenin de tentoonstelling. De boodschappentas van een gemiddeld huishouden zag er honderd jaar geleden nog helemaal anders uit. Consumeren bestond uit het verorberen van de dagelijkse maaltijd. Kleding moest een half leven meegaan. Luxeproducten zoals een televisie komen pas vanaf 1950 in de westerse huiskamer terecht. Massaconsumptie wordt de norm; funshoppen een favoriete vrijetijdsbesteding.

transport en logistiek

De weg die koopwaar aflegt van veld of fabriek tot consument is grotendeels onzichtbaar. Zeevaart en binnenvaart, luchtvaart, weg- en spoorwegtransport: via een combinatie van transportmiddelen en tussenstops zoekt een eindeloze goederenstroom wereldwijd zijn weg naar de klant. Containers en kranen, paletten en vorkliften nemen kilo’s gewicht van de schouders van fabrieksarbeiders, havenarbeiders en magazijniers. Maar vandaag blijven de werkomstandigheden in en de ecologische impact van de logistieke sector voer voor discussie

(Tekst loopt door onder de foto)
Vandaag bestellen we met een simpele muisklik van alles op het internet.

Vandaag bestellen we met een simpele muisklik van alles op het internet. De fysieke winkel verliest terrein als dé plek bij uitstek waar we onze aankopen doen. Maar het principe van goederen aan huis leveren is niet nieuw, denk maar aan de melkboer, rondreizende leurders, postorderbedrijven en teleshopping. Het online aanbod barst vandaag uit z’n voegen. Tegelijk huiveren veel mensen bij de aanblik van leegstaande winkelpanden, onderbetaalde koeriers en voorbijrazende bestelwagens.

Het sixties winkeltje centraal in de tentoonstelling wordt ongetwijfeld een publieksfavoriet om nostalgisch terug te denken aan de buurtwinkel van weleer of om selfies te schieten voor de sociale media. Uit de collectie van supermarktketen Delhaize werd een opvallend winkelkarretje opgevist. Het is een winkelkarretje uit de eerste Belgische supermarkt aan het Flageyplein in Brussel (1957). Dankzij Colruyt trekt een old school scanner de aandacht. Colruyt schakelde in 1987 als eerste supermarkt in België over op de streepjescode.

De weg die koopwaar aflegt van veld of fabriek tot consument.
Gerelateerde artikelen:
AppStores
Print Friendly, PDF & Email