Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Naast het uitbreiden van het aantal laadpalen is Royal Schiphol Group in een aanbesteding een samenwerking aangegaan met Combinatie FIMIH voor het beheer van de laadpalen.

Royal Schiphol Group plaatst voor 2030 tot wel 10.000 nieuwe laadpunten voor elektrische voertuigen, verspreid over de verschillende Royal Schiphol Group luchthavens. De laadpalen zijn van groot belang om uitstootvrije luchthavens in 2030 te realiseren. Als onderdeel daarvan zijn alle voertuigen dan elektrisch: van grondafhandeling tot hotelshuttles en alles wat daartussen zit. De aanbestedingen voor het leveren van laadpalen is afgerond en gegund aan Ecotap en Combinatie FIMIH. Op Schiphol bevinden zich nu ongeveer 400 zogeheten openbare EV-laadpunten. 

Meer laadpunten voor alle voertuigen 
Op dit moment maken elektrische personenauto’s voor het grootste deel gebruik van de laadpunten. Voor deze gebruikers wordt de capaciteit met deze gunning in de komende jaren aanzienlijk vergroot. Daarnaast bieden deze nieuwe contracten ook mogelijkheden om laadcapaciteit voor elektrische vrachtwagens, bussen en voertuigen voor de grondafhandeling te voorzien. 

(Tekst loopt door onder de foto)
Elektrische voertuigen op Schiphol.

Slim opladen 
Naast het uitbreiden van het aantal laadpalen is Royal Schiphol Group in een aanbesteding een samenwerking aangegaan met Combinatie FIMIH voor het beheer van de laadpalen. Combinatie FIMIH levert met partner Maxem een slim digitaal platform. Met de komst van dit Chargepoint Operator (CPO) platform kunnen alle laadvoorzieningen centraal gemonitord en aangestuurd worden. Het digitale CPO platform maakt het mogelijk om laadfaciliteiten slim te regelen en zelfs te koppelen aan energie die wordt opgewekt door zonnepanelen op de luchthavens. Dit zodat overbelasting van het energienet wordt vermeden en gebruikers duurzame opgewekte energie kunnen laden op het moment dat de zon schijnt. 

Meest duurzame luchthavens 
Deze investeringen dragen bij aan de ambitie van Royal Schiphol Group om de meest duurzame luchthavens ter wereld te exploiteren. Daarnaast verbetert het de infrastructuur van de luchthaven, draagt het gebruik van elektrische voertuigen bij aan lokale luchtkwaliteit en versterkt het de positie van Schiphol als ‘Smart Airport City’, waarin onder andere nagedacht wordt over duurzame opwekking, distributie en afgifte van energie op Schiphol, aldus de Amsterdamse luchthaven.

Foto boven en midden: Beeldbank Schiphol.

Gerelateerde artikelen:
AppStores