Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

FNV: Werkgevers weigeren goede CAO. Stakingen gaan door!

Werkgevers gaven de vakbonden tot dinsdag 29 november 12.00 uur de tijd om te reageren. KNV ging er van uit dat de vakbonden het eindbod aan hun achterban zouden voorleggen. Toch heeft vakbond FNV niet zoveel tijd nodig om het eindbod af te wijzen.

Het cao-overleg over een nieuwe cao Zorgvervoer en taxi dat afgelopen maandag werd hervat na een landelijke staking vrijdag, is wat FNV betreft mislukt. Leden van FNV in de sector hebben daarop besloten de stakingsacties voort te zetten. Op woensdag 30 november wordt voor 24 uur gestaakt.

Meindert Gorter, bestuurder FNV Zorgvervoer en taxi: ‘In deze sector, met veel kwetsbare passagiers, kiezen we er voor ruim op tijd de staking aan te kondigen. Dan heeft iedereen voldoende tijd om zich er op voor te bereiden. De chauffeurs staken liever niet, dat ze het toch doen, zegt iets over de noodzaak.’

Woensdag wordt in elk geval gestaakt bij de drie grootste taxibedrijven Connexxion, Munckhof en Noot en daar komen nog diverse andere bedrijven uit het hele land bij. Gorter: ‘Wij hopen dat werkgevers van de gelegenheid gebruik maken om voor woensdag alsnog met een verbetering te komen op het doorbetalen bij ziekte en met betere controles op de loonberekening.’.

Eigenlijk werd het nieuwe bod alleen maar erger. Terwijl de eisen van de chauffeurs heel normaal zijn.

(Tekst loopt door onder de foto)
Taxikrant

Werkgevers nodigden vrijdag de vakbonden uit om opnieuw over de nieuwe cao te praten. ‘Wij zijn daar hoopvol op in gegaan. Gisteren was echter zeer teleurstellend. Eigenlijk werd het nieuwe bod alleen maar erger. Terwijl de eisen van de chauffeurs heel normaal zijn. Ze willen een loon waarmee ze boodschappen en rekeningen kunnen betalen, controleerbare roosters en werkuren en ze willen 100% doorbetaald worden als ze ziek zijn en geen wachtdagen meer’, aldus Gorter.

Lees ook  KNV: Mobiliteitsvernieuwers slaan handen ineen voor groene toekomst

Op een aantal punten bieden de werkgevers kleine verbeteringen volgens FNV. Maar op andere punten komen ze zelfs met verslechteringen. Hieronder een overzicht van wat er nu op tafel ligt. FNV geeft aan dat ze niet voor niets een half jaar onderhandeld en een dag gestaakt. Wat hier ligt is absoluut niet genoeg. Nu is de tijd om door te zetten en de druk op de werkgevers op te voeren.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket