Pitane Image

FNV roept leden op dat de volgende staking nog groter moet worden.

Afgelopen woensdag staakten volgens de cijfers van FNV ruim 700 chauffeurs voor een goede CAO met in ieder geval een leefbaar minimumloon van €14 per uur en 100% doorbetaling bij ziekte. Volgens FNV was de opkomst drie keer meer dan bij de vorige staking van 18 november en zijn de afgelopen twee maanden ruim 500 chauffeurs lid geworden van FNV. Dat de acties afgelopen woensdag niet werden gesteund door de andere vakbond CNV steekt FNV.

"Daarmee ondermijnen ze jullie inzet en geven munitie aan de werkgevers om verdeeldheid en verwarring te zaaien. Dit betekent echter niet dat de acties stoppen. En er is al helemaal geen algemeen verbindend verklaarde CAO, ook al beweren (lees liegen) de werkgevers anders. Sterker nog, wij gaan hiermee niet akkoord en zullen de acties gaan uitbreiden."

Niet iedereen steunt de acties, ondanks werkgevers begrip hebben, maar de eisen gaan te ver. Zo kregen openbaar vervoerbedrijven die zowel bussen als treinen hebben, van FNV-leden nog een week om in te gaan op hun eisen voor een nieuwe cao Multimodaal. Dat laat de vakbond weten in een ultimatum aan de bedrijven, dat woensdag 7 december om 12.00 uur afloopt.

In die sector eisen de leden onder meer automatische prijscompensatie, zodat lonen, toeslagen en vergoedingen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels. Ook willen ze op 1 juli een eenmalige uitkering van 1000 euro. Daarnaast eisen ze maatregelen om de werkdruk te verlagen. ‘Dat betekent dat er meer regelmaat in het rooster moet komen en dat uitzendkrachten na een jaar een vaste aanstelling krijgen. Zo komen er meer vaste collega’s en hoeven er minder uitzendkrachten ingewerkt te worden’, aldus Edwin Kuiper, bestuurder FNV Multimodaal.

Lees ook  Loonstrijd op het spoor brengt FNV en NS terug naar onderhandelingstafel
(Tekst loopt door onder de foto)

Ook Koninklijk Nederlands Vervoer vindt de houding van FNV maatschappelijk onverantwoord. Het nieuwe cao-akkoord is aan de leden van zowel KNV Zorgvervoer en Taxi als CNV Vakmensen voorgelegd en akkoord bevonden. Toch gaat FNV door en roept de leden vandaag op om ervoor te zorgen dat de volgende staking nog groter wordt. De volgende keer zullen ze het hele land oproepen, dus alle chauffeurs om te staken.

CNV Vakmensen en KNV Zorgvervoer en Taxi een akkoord bereikt over een nieuwe cao, van toepassing op 22.000 werknemers. De nieuwe cao gaat in op 1 januari 2023 en heeft een looptijd van anderhalf jaar. De lonen worden per 1 januari van volgend jaar verhoogd met 8% en nogmaals 4% per 1 januari 2024. Naast de loonsverhoging verandert verder de veelbesproken forfaitaire pauzeregeling die voortaan alleen nog pauze als pauze mag worden ingehouden als deze ook echt genoten is. 

KNV-voorzitter Bertho Eckhardt: “We hopen dat FNV alsnog meedoet en afzien van de stakingen. Het zou ons verbazen wanneer deze stakingen toch doorgezet worden nu er een geldige cao ligt. Natuurlijk mogen FNV-leden staken, dat is hun recht. Maar voor mensen die afhankelijk zijn van zorgvervoer, bijvoorbeeld leerlingen in het speciaal basisonderwijs en mensen met een beperking, is deze staking echt kwalijk. Zij kunnen niet zomaar uitwijken naar een andere vorm van vervoer en zullen bijvoorbeeld een schooldag of een medische afspraak missen.”

Gerelateerde artikelen:
Lees ook  De macht van de lobby: hoe Uber en Bolt EU-bescherming blokkeren
Eerdere actie in de sector Taxi- en Zorgvervoer waar FNV samen met CNV optrok.
Taxikrant
Print Friendly, PDF & Email