Pitane Image

Wat Plusburg Doesburg wel lukte is dan weer voor andere vrijwilligersorganisaties lastiger.

Dankzij een forse gemeentesubsidie van 50.000 euro kunnen mensen ook bijven rijden met de Plusbus in Doesburg. Vrijwilligers vervoeren mensen die slecht ter been of krap bij kas zijn met een ritje voor een bezoek aan de kapper, familie of huisarts. De gemeente Doesburg is erg blij met het initiatief, al is de jaarlijkse subsidie afgelopen jaar wel verlaagd. De Stichting Aangepast Vervoer Doesburg en Omstreken kent geen beloningsbeleid omdat alle bestuursleden en vrijwilligers op vrijwillige basis werken en zij geen beloning ontvangen voor hun werkzaamheden.

Vrijwilligersorganisaties zoals de Plusbus Doesburg hebben het de laatste tijd zwaar om te overleven, mede gezien de gestegen kosten. Algemeen gezien kunnen vrijwilligersorganisaties in de mobiliteit overleven. Hoewel het soms moeilijk kan zijn om voldoende fondsen en vrijwilligers te werven om de organisatie draaiende te houden, is het mogelijk om te overleven en zelfs te groeien als ze bereid zijn om hard te werken en slimme beslissingen te nemen.

Dit kan door bijvoorbeeld donaties te vragen aan lokale bedrijven en particulieren, of door toepassing te doen voor subsidies van de overheid of andere organisaties. Wat Plusburg Doesburg wel lukte is dan weer voor andere vrijwilligersorganisaties lastiger. Het is belangrijk om te blijven innoveren en zoeken naar nieuwe manieren om de organisatie te laten groeien. Dit kan door bijvoorbeeld nieuwe diensten of programma’s aan te bieden, of door samen te werken met andere organisaties om nieuwe projecten op te zetten.

innovatie

Een van de grootste uitdagingen waar veel vrijwilligersorganisaties in de mobiliteit mee te maken kunnen hebben, is het vinden en behouden van vrijwilligers. Dat vraagt ook elke keer opnieuw mensen begeleiden en opleiden. Al jaren maakt Plusbus Doesburg gebruik van slimme software systemen op de centrale van Pitane Mobility die zoveel mogelijk automatisch de chauffeurs voorziet van de ritopdrachten. Dit doen de Plusbus Doesburg vrijwilligers door gebruik te maken van een Pitane Driver App op hun Android of iOS telefoontje.

Lees ook  Staatssecretaris Heijnen belicht hindernissen in duurzame mobiliteit
(Tekst loopt door onder de foto)
Algemeen gezien kunnen vrijwilligersorganisaties in de mobiliteit overleven.

De Plusbus in Doesburg is ruim 30 jaar geleden ontstaan uit een initiatief van de Ouderenraad en de Gehandicaptenraad. Voor een paar euro worden ze van deur tot deur gebracht in het Hanzestadje of in een straal van 15 kilometer om Doesburg. Een begeleider mag dan gratis meerijden met de bussen van de vrijwilligersorganisatie die allemaal uitgevoerd zijn met rolstoelliften. Er wordt gereden van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 18.00 uur. Op zaterdag rijdt de Plusbus van 09.00 uur tot 18.00 uur. Avondritten  op maandag t/m zaterdag vinden in overleg plaats en zijn alleen mogelijk bij aanwezigheid van een chauffeur. Op zon- een feestdagen rijdt de Plusbus niet.

Bent u verantwoordelijk voor mobiliteit bij een vrijwilligersorganisatie? Kijk dan even op de website van Pitane Mobility voor mogelijkheden in het automatiseren van veel vervoersprocessen. Pitane BV in Eindhoven kan vrijwilligersorganisaties helpen om dat onderdeel met slimme software uit handen te nemen tegen minimale kosten.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email