DVDP width=

Gebruikers van simkaarten van Vodafone moeten zich niet meteen zorgen maken.

De boordcomputers die in Nederland in veel taxi’s zitten maken in de meeste gevallen nog steeds gebruik van het oude 2G netwerk. Omdat het vanaf juni 2023 niet meer mogelijk is om gebruik te maken van datacommunicatie via T-Mobile simkaarten op het 2G netwerk, zullen veel BCT daarom niet meer te gebruiken zijn zonder de nodige preventieve maatregelen. 

Sinds 1 juni 2021 was T-Mobile al begonnen met de afbouw van het 2G-netwerk en daar merkte je wellicht weinig van omdat de kans groot is dat je een 3G, 4G of 5G telefoon hebt. Maar voor sommigen is deze informatie toch van belang, zeker wanneer je gebruik maakt van verouderde boordcomputers in de taxi. Zij maken wellicht nog gebruik van datacommunicatie die alleen 2G netwerken ondersteunen en dat is nu het probleem. 

Het omwisselen van de simkaarten naar een ander hoger 3G, 4G of 5G netwerk ligt niet voor de hand. Veel BCT’s ondersteunen enkel het verouderde netwerk. Zelf al heb je onlangs een boordcomputer gekocht kan het zo maar zijn dat het apparaat straks niet meer te gebruiken is. Het stoppen van de ondersteuning van 2G geldt ook voor klanten van Ben en Tele2. Deze providers vallen onder het merk T-Mobile Netherlands en maken gebruik van het T-Mobile netwerk.

Vodafone

Het 2G-netwerk is al gestopt in veel landen maar fabrikanten van boordcomputers bleven apparaten aanbieden die enkel geschikt zijn voor het uitgefaseerde netwerk. In Nederland stopte het 2G-netwerk eigenlijk al op 1 januari 2017. Dit betekende dat 2G-telefoons niet langer werkten op het mobiele netwerk in Nederland en dat gebruikers nieuwere telefoon met 3G of 4G-ondersteuning moesten gebruiken om verbinding te maken met het mobiele netwerk. Gebruikers van simkaarten van Vodafone moeten zich niet meteen zorgen maken maar komen ook aan de beurt. 

Lees ook  DigiD veel te duur voor gebruik boordcomputer taxi alternatief

Het 2G netwerk van Vodafone blijft sowieso tot eind 2024 en kan dus een tijdelijke oplossing zijn om de apparaten alsnog te blijven gebruiken. Vodafone heeft wel veel zakelijke oplossingen die gebruik maken van 2G. Denk bijvoorbeeld aan pinautomaten en slimme meters. Daarvoor wordt vaak een 2G modem gebruikt. Dat is dus ook de reden dat Vodafone kijkt naar mogelijkheden om 2G langer te leveren. 

M2M technologie

De problemen kunnen groter zijn dan alleen de verouderde boordcomputers. M2M, afkorting van Machine-to-Machine, is een technologie die het mogelijk maakt voor apparaten om met elkaar te communiceren en gegevens uit te wisselen met een centrale server.

M2M-technologie wordt onder andere gebruikt in het internet of things (IoT), waarbij alledaagse voorwerpen zoals huishoudelijke apparaten, voertuigen en medische apparatuur met het internet zijn verbonden. Deze technologie maakt het mogelijk om efficiënter en effectiever te werken, bijvoorbeeld door automatisering en realtime monitoring van processen en apparatuur.

(Tekst loopt door onder de foto)
De problemen kunnen groter zijn dan alleen de verouderde boordcomputers.

Overstappen op andere technologie is uiteraard mogelijk. Deze nieuwe mobiele toepassing biedt vele mogelijkheden, is relatief goedkoop in aanschaf en geschikt voor alle netwerken en gebruik door een taxichauffeur die met verschillende taxicentrales wil werken om zijn diensten aan te bieden. De iOS en Android Pitane Mobility software is een ‘native’ app en 64bits waardoor hij voldoet aan de laatste eisen van zowel de AppStore en Google PlayStore.

Vlaanderen

Ook voor de Vlaamse markt is deze oplossing zeer geschikt. Een Pitane Driver licentie kost 15,- EUR per maand, inclusief de verplichte koppeling met Chiron en de webeditie van de krachtige Pitane Mobility software. De Pitane Driver app beschikt over vele functies inclusief het onderweg registreren van nieuwe ritopdrachten door de chauffeur en het verzenden van de ritbon aan de klant. In de nieuwe regelgeving die van kracht is, is voorzien dat elke houder van een nieuwe vergunning zijn/haar ritgegevens in real time moet doorgeven aan de Vlaamse Overheid.

Lees ook  DigiD veel te duur voor gebruik boordcomputer taxi alternatief
Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email