Print Friendly, PDF & Email

De Nederlandse Spoorwegen laat weten dat internationale treinreizen afgelopen jaar enorm populair waren. Een recordaantal reizigers hebben een internationale treinreis geboekt bij de NS vorig jaar.

De helft van de Nederlanders is van plan om in de komende drie jaar op stedentrip te gaan. New York, Barcelona en Londen zijn het meest in trek. Naar bestemmingen die dichter bij zijn gaat men bij voorkeur met de auto, gevolgd door de trein en het vliegtuig. Dit blijkt uit grootschalig consumentenonderzoek dat Trends & Tourism in oktober vorig jaar heeft uitgevoerd naar de markt van buitenlandse stedentrips.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de auto met bijna 40% het meest favoriete vervoermiddel is bij vakanties naar steden die minder dan 750 kilometer van Nederland liggen, het vliegtuig en de trein volgen met elk zo’n 25%. Voor reizigers die een stedentrip willen maken die een voorkeur hebben voor de trein zijn gemak en duurzaamheid de belangrijkste overwegingen om voor de trein te kiezen. Bij Europese steden die 750 km of verder van Nederland liggen is het vliegtuig het populairst (64%); zo’n 14% kiest dan voor de trein.

“Al sinds mei 2022 zagen we hogere verkoopcijfers dan in dezelfde maand in 2019. We zijn blij dat de internationale reiziger weer terug is en nu volop voor de trein kiest. We zien deze trend ook terug bij onze Europese collega-vervoerders. We zien dat de charme, het comfort en de bagageruimte van de trein steeds vaker de doorslag geven. Vooral bij bestemmingen van 700 tot 1500 km. De wens om duurzamer te reizen dan met het vliegtuig geeft een extra impuls. Uiteraard hebben ook de lange inchecktijden en problemen bij de bagageafhandeling van luchthavens een rol gespeeld.”

(Tekst loopt door onder de foto)
Veel reizigers maakten al ‘slapend’ gebruik van deze nachttrein. In 2021 maakten ruim 100.000 reizigers een reis naar Zwitserland met deze nachttrein.

De Nederlandse Spoorwegen laat weten dat internationale treinreizen afgelopen jaar enorm populair waren. Een recordaantal reizigers hebben een internationale treinreis geboekt bij de NS vorig jaar. Er zijn vorig jaar zes procent meer tickets voor internationale treinreizen verkocht dan in 2019. NS behaalde vorig jaar twintig procent meer omzet dan in 2019. Dit heeft alles te maken met het loslaten van de coronaregels.

Lees ook  Rapport: KiM licht tipje van de sluier op over verborgen kosten mobiliteit

Naar verwachting zullen ook dit jaar het aantal internationale treinreizen stijgen. De prijzen lopen op naarmate de zitplekken schaarser worden en naarmate de reisdatum in zicht is, dus het advies is om op tijd te boeken. Sinds december 2021 rijd vanuit Nederland de Nighjet van de Oostenrijkse spoorwegpartner ÖBB ook naar Zürich. Deze trein reed eerder al vanuit Nederland naar Wenen en Innsbruck. Veel reizigers maakten al ‘slapend’ gebruik van deze nachttrein. In 2021 maakten ruim 100.000 reizigers een reis naar Zwitserland met deze nachttrein.

Foto midden: NS beeldbank.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket