Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Voor deze doelgroep kan reizen nog wel eens lastig zijn, plotselinge veranderingen op het spoor of een trein die te laat aan komt kunnen voor een hoop stress zorgen.

Reizen met bijvoorbeeld de trein is voor veel mensen vanzelfsprekend, maar toch is het niet zo vanzelfsprekend als we denken. De Nederlandse Spoorwegen introduceert iets nieuws, een zogenaamd TreinTrainPakket. Met dit hulpmiddel moet reizen voor mensen met een licht verstandelijke beperking makkelijker worden. Voor deze doelgroep kan reizen nog wel eens lastig zijn, plotselinge veranderingen op het spoor of een trein die te laat aan komt kunnen voor een hoop stress zorgen. De NS streeft ernaar om Nederland duurzaam bereikbaar te maken voor iedereen. 

Iedereen moet dus mee (kunnen) doen! Om die reden is het TreinTrainPakket ontwikkeld, zodat het zelfstandig reizen ook voor doelgroepen wie hier moeite mee hebben wordt vergemakkelijkt. Dit pakket is door verschillende organisaties én met mensen met een licht verstandelijke beperking ontwikkeld. Reizen staat voor vrijheid en is dus heel belangrijk voor iedereen. President-directeur van NS Wouter Koolmees overhandigde in het bijzijn van onder andere Prinses Laurentien de pakketten onlangs aan de eerste vijf VSO-scholen en zorginstellingen die hiermee aan de slag gaan. Deze overhandiging vond plaats bij het Nationale Spoorwegmuseum te Utrecht.

"Voor mij staat reizen met de trein gelijk aan vrijheid. Zo kan ik ook gemakkelijk zelfstandig plekken bezoeken die wat verder liggen dan mijn eigen woonplaats. Zo heb ik vorige week nog mooi kunnen wandelen op de Veluwe".

(Tekst loopt door onder de foto)

Het TreinTrainPakket bestaat uit vijf onderdelen: er is online een uitleg- en oefenmodule over de meest relevante onderdelen van de treinreis. Ook is er een speciale folder gemaakt voor NS met weinig tekst maar met veel plaatjes. Er zit een hulpkaart in het pakket die optioneel kan worden ingevuld als de reiziger er op dat moment zelf niet meer uitkomt. Deze hulpkaart is ontwikkelt door Stichting MEE. De hulpkaart is speciaal voor kwetsbare reizigers die niet altijd goed kunnen uitleggen wat er aan de hand is. 

Lees ook  Werkbezoek: Koning en staatssecretaris Heijnen bezoeken onderhoudsbedrijf NS

Ook is er een Virtual Reality game ontwikkeld om reizen met de trein te oefenen. In deze game kunnen ze omgaan met uitdagingen zoals vertragingen of het missen van een trein. Ook zit er een heuse ervaringsreis in het pakket, een groepje gaat dan samen met een collega van de NS naar het station. Iedereen kan allerlei vragen stellen en echt een stukje met de trein reizen. De vijf scholen die het TreinTrainPakket hebben ontvangen mogen hier 2 maanden gebruik van maken, hierna gaat de pakketten door naar vijf andere instellingen of VSO-scholen. Geïnteresseerde instellingen of VSO-scholen kunnen zich hiervoor aanmelden.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket