Print Friendly, PDF & Email
NS

Alle gemeenten in Nederland, maar om te beginnen Amsterdam moet een plafond instellen voor het aantal taxiondernemingen per inwoner.

Volgens de initiatiefnemers van de petitie zijn er teveel taxi ondernemingen in Amsterdam maar het tegenhouden bij de gemeentegrenzen kan niet in een vrije markt voor diensten. Dat er in Amsterdam veel aan de hand is in de taxisector mag duidelijk zijn, maar ook dat alle acties niet echt bijdragen aan het imago van de Amsterdamse taxichauffeurs ook. De online petitie werd tijdens het afgelopen weekend slechts vijf keer een warm hart toegedragen.

Bij het samenstellen van de petitie tekst werd nadruk gelegd op het feit dat er teveel taxi’s in Amsterdam zijn en vooral met name de taxi’s op de bestelmarkt zouden door de Uber rijders overlast geven in het centrum. Daarmee werd de toon gezet vanuit welke hoek de petitie is ontstaan. Ook is er veel kritiek op de Taxiacademie die gouden bergen zou beloven voor wie als zzp’er aan de slag gaat via de platform Uber.

Uit het ILT rapport ‘Marktbeeld Taxi’ blijkt dat er in Amsterdam één taxionderneming per 351 inwoners is gevestigd. Ter illustratie, voor Almere zijn er dat 706 en Purmerend 580. Via een online petitie willen de initiatiefnemers alle gemeenten verzoeken, maar om te beginnen in Amsterdam en omgeving, een plafond in te stellen voor het aantal taxiondernemingen per inwoner.

marktverstoring

Toch zijn de cijfers binnen de taxisector minder dramatisch dan wat de petitie voorstelt omdat 80% van de taximarkt bestaat uit de contractmarkt. Slechts 16% bestaat uit de bel- en bestelmarkt en de resterende 4% bestaat uit de opstapmarkt. En juist om die laatste groep staat de petitie online. De vraag in de opstapmarkt neemt af, omdat steeds meer ritten van tevoren worden besteld. Dit gebeurt onder meer via platformen zoals Uber.

Lees ook  Intentieverklaring: overheid neemt luchtvaarttaken terug van Kiwa
(Tekst loopt door onder de foto)
Amsterdam
De vraag in de opstapmarkt neemt af, omdat steeds meer ritten van tevoren worden besteld.

Naast bovengenoemde markten is er ook illegaal taxivervoer door snorders. Een blik op de straat bij hotels of de luchthaven Schiphol bevestigd dit. Schreeuwende personen met een bordje taxi doen niets vermoedende toeristen in de val lopen. Dat daar gerichte controle mag op gebeuren kan de markt helpen aan een forse imago verbetering.

Amsterdam telde eind 2022 ongeveer 2490 taxiondernemingen, ter vergelijking telt Rotterdam er 520 en Den Haag 440. Tot 2019 groeide het aantal taxiondernemingen. De meesten hadden 1 werkzaam persoon. Ondanks de groei bleef het aantal chauffeurs gedurende de jaren min of meer gelijk, net als het aantal taxivoertuigen. Corona heeft voor een forse daling van het aantal taxiondernemingen gezorgd. Na afschaffing van de coronamaatregelen sinds midden 2022 is er een tekort aan chauffeurs, vooral in het zorgvervoer.

klachten

Daarnaast is het aantal klachten over de straatmarkt de afgelopen jaren licht gedaald, waarbij het grootste deel van de klachten nog steeds over betaalbaarheid gaat. Ook het aantal klachten over de contractmarkt is gedaald. Ontevredenheid over de beschikbaarheid is hier de belangrijkste reden voor een klacht. Aan de andere kant komen chauffeurs ook ongewenst gedag van klanten tegen, zoals geweld en handtastelijkheden.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: © Pitane Blue - Schiphol Plaza

Een belangrijke ontwikkeling in de taxibranche is platformisering. Hierbij worden taxichauffeurs steeds vaker ingeschakeld via een platform (Uber). Hierdoor neemt de vraag in de opstapmarkt af. Dit zien chauffeurs als een negatieve ontwikkeling. Een platform, dat zichzelf niet als werkgever ziet, biedt de chauffeur niet dezelfde rechten als een werknemer.

Lees ook  Duitsland: petitie Transrapid haalt 55.000 handtekeningen

criminaliteit

Criminaliteit komt in de taxibranche voor. Criminelen hebben behoefte aan vervoer van onder meer drugs, mensen en wapens. Maar ook op andere manieren ondersteunen sommigen in de taxibranche criminaliteit. Zoals door witwassen, observatie en ronselen. In Amsterdam, waar het grootste aantal taxi’s rondrijdt, blijkt dat de helft van de geregistreerde blauwe kentekenplaten betrokken is geweest bij een misdrijf. Vaak gaat hier om verkeersmisdrijven, maar ook om geweld, drugs- en wapenhandel of vermogensmisdrijven.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Pitane Blue - taxironselaar aan het werk op Schiphol.

Daarnaast zijn er ook verschillende ongeorganiseerde taxi aanbieders die met nep Schipholbordjes klanten hun taxi in lokken.

Rijden vanaf Schiphol is populair. Chauffeurs zijn bereid hiervoor veel geld te betalen aan de eigenaar van een taxibedrijf. Daarnaast zijn er ook verschillende ongeorganiseerde taxi aanbieders die met nep Schipholbordjes klanten hun taxi in lokken. Zij vertonen intimiderend gedrag richting gemeentelijke buitengewoon ambtenaren (boa’s). Voorbeelden van ongewenst of crimineel gedrag zijn: onvoldoende kwaliteit (klantonvriendelijk handelen), ritweigering, omrijden, oplichten van passagiers, drugsgebruik, verkeersongevallen en overlast. Aan de andere kant ervaren ook chauffeurs soms ongewenst gedrag van passagiers.

Een belangrijke bron is de Taximonitor, een publicatie van de ILT.  Deze monitor brengt verschillende bronnen bij elkaar om een cijfermatig inzicht te bieden in ontwikkelingen in de taximarkt.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket