Start van de meivakantie verloopt soepel op Schiphol en Eindhoven Airport.

Luchthaven

Luchthavens maken zich op voor extreme drukte vanwege de meivakantie. Het is een ongewoon gezicht in vergelijking met vorig jaar bij de start van de meivakantie op Eindhoven Airport, een opmerkelijk rustige en georganiseerde aanvang van de meivakantie. Eindhoven Airport, normaal gesproken een drukke en bruisende luchthaven, ervaart op vrijdagmiddag een rustige en snelle doorstroom van vertrekkende vakantiegangers. Onze redactie werd verrast door de afwezigheid van de gebruikelijke drukte en lange wachtrijen op de vrijdag voor de aanvang van de meivakantie. De meivakantie wordt traditioneel gezien als de start van het zomerseizoen.

"Wij hebben extra mensen ingezet om alles in goede banen te leiden. Er is niet echt sprake van een rustige meivakantie, maar alles verloopt tot nu toe vlot."

De woordvoerder zegt dat de luchthaven goed is voorbereid op de drukte van de meivakantie. De drukte bij de incheckbalies valt deze ochtend mee. Tot ver buiten de terminal stonden ze nu bijna een jaar geleden tijdens de zomermaanden. De ogen zijn daarom gericht op de organisatie binnen de luchthavens en vliegtuigmaatschappijen.

Rotterdam Airport

Afgelopen week schreven wij over de opvallende dalende cijfers van de Rotterdamse luchthaven. De precieze reden voor de verminderde drukte is nog onbekend. Mogelijk spelen de recente ontwikkelingen rondom de economische situatie en de brandstofprijzen een rol in de terughoudendheid van reizigers om nu op vakantie te gaan. Het aantal vertrekkende vluchten bedraagt in de meivakantie van eind april tot begin mei 61 per dag of 430 per week. Eindhoven Airport verwacht in de zomervakantie in juli 63 vertrekkende vluchten per dag of 440 per week te verwerken. De maandagen, vrijdagen en zondagen worden de drukste dagen met dagelijks tussen de 20.000 en 24.000 passagiers.

Lees ook  Eindhoven Airport zegt 'nee' tegen fossiele privévluchten vanaf 2026

Schiphol

Ondertussen maakt Schiphol zich op voor een mogelijk drukke periode tijdens de meivakantie. Schiphol verwacht vrijdag zo’n 70.000 vertrekkende passagiers. Ondanks de beperkingen in aantallen reizigers heeft de luchthaven extra personeel ingezet om de verwachte vakantiespits op te vangen. Reizigers wordt aangeraden om op tijd op de luchthaven te zijn, zodat zij voldoende tijd hebben om eventuele wachtrijen bij de incheckbalies en veiligheidscontroles te doorstaan. Het is raadzaam om ruim van tevoren in te checken, de actuele vluchtinformatie te raadplegen en eventuele reisdocumenten in orde te hebben.

Foto: Pitane Blue - Eindhoven Airport

De komende dagen zal blijken of de rustige start van de meivakantie op Eindhoven Airport een eenmalig fenomeen is, of dat er wellicht een trend zichtbaar is die zich verder doorzet.

Goed voorbereid op reis gaan begint met zorgen dat je op tijd op de luchthaven bent. Ons advies? Wees 2,5 uur voor vertrek van je vlucht aanwezig op Eindhoven Airport. Het is niet nodig om langer dan 2,5 uur voor vertrek van je vlucht aanwezig te zijn in de terminal. De luchthaven is geopend vanaf 04:30 uur en de incheckbalies sluiten 45 minuten voor vertrek.

parkeren

Ook parkeren bij de luchthavens is in de meeste gevallen een stuk duurder geworden. Op elf van de zestien onderzochte vliegvelden zijn de kosten gestegen. Opvallend is de grote prijsstijging voor een week parkeren op de drukke vliegvelden Brussels Airport, Charleroi Airport, Düsseldorf Airport, Eindhoven Airport en Keulen Bonn Airport. Op die luchthavens zijn de parkeertarieven verhoogd met 31 procent tot 55 procent. Volgens de website vliegveldinfo.nl  is te zien dat het gros van de vliegvelden de prijzen heeft verhoogd. Bij Eindhoven Airport en Schiphol gaat het om rond de 8 euro meer voor drie dagen. Opvallend is Rotterdam The Hague Airport, waar drie dagen parkeren maar liefst 28 euro duurder is.

Lees ook  Eindhoven Airport zegt 'nee' tegen fossiele privévluchten vanaf 2026
Gerelateerde artikelen:
EAC width=
Print Friendly, PDF & Email