Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

JetBlue heeft al aangegeven juridische stappen te zullen ondernemen als hun landingsrechten in gevaar komen.

Schiphol, een van de grootste en drukste luchthavens in Europa, zit in een turbulente fase. Het kabinet onder leiding van Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft onlangs nieuwe maatregelen bekendgemaakt om de luchthaven te verkleinen. Opmerkelijk genoeg zijn deze maatregelen minder ingrijpend dan eerder voorgesteld.

Harbers heeft een nieuw maximum ingesteld van 452.500 vluchten per jaar vanaf november 2024 om de geluidsoverlast te beperken. Eerder had hij nog een limiet van 440.000 vluchten genoemd, wat aanzienlijk strenger was. Dit nieuwe aantal vertegenwoordigt een aanzienlijke verlaging ten opzichte van het huidige maximum van 500.000, maar het is toch minder drastisch dan verwacht.

Naast de beperking van het totaal aantal vluchten, wil het kabinet ook het aantal nachtvluchten beperken, maar niet geheel verbieden. Dit is in tegenstelling tot het voorstel van Schiphol zelf, dat het merendeel van de nachtvluchten wilde schrappen. De minister is ook van plan het gebruik van start- en landingsbanen die veel overlast veroorzaken, te beperken.

KLM

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM is niet te spreken over de nieuwe maatregelen. Volgens president-directeur Marjan Rintel kunnen schonere en stillere vliegtuigen beter helpen om de overlast te beperken, zonder het aantal vluchten drastisch te verminderen. Het Amerikaanse ministerie van Transport heeft al gewaarschuwd dat als Nederland start- en landingsrechten voor Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen als Delta Air Lines schrapt, hetzelfde kan gebeuren voor KLM in de VS.

(Tekst loopt door onder de foto)

De Verenigde Staten hebben al gewaarschuwd dat samenwerking tussen de twee landen niet gegarandeerd kan worden als Nederland doorgaat met de krimp van Schiphol.

Een ander cruciaal element is het besluit dat de Tweede Kamer nog moet nemen. De kamer kan besluiten om het onderwerp ‘Schiphol’ controversieel te verklaren. Dit zou kunnen leiden tot vertragingen in de uitvoering van de krimpplannen. Met de verkiezingen op komst zijn politieke partijen voorzichtig in het doen van harde uitspraken. 

Lees ook  Klaar voor ministerspost: ex-makelaar Barry Madlener wil infrastructuur aanpakken

De VVD heeft haar steun uitgesproken voor wat zij ‘hervormingsplannen‘ noemt. Ze gaan zelfs verder dan het huidige beleid van minister Harbers door te pleiten voor een nachtsluiting van Schiphol. Dit toont aan dat er binnen de politiek wel enige steun is voor een aanpak die de overlast van de luchthaven beperkt, al verschillen de meningen over hoe dit precies moet gebeuren.

JetBlue

Terwijl de discussie over de krimp van Schiphol aanhoudt, heeft de Amerikaanse budgetmaatschappij JetBlue besloten om voet aan de grond te zetten in Nederland. De maatschappij begint deze week met vluchten vanuit New York en zal binnenkort ook vanuit Boston vliegen. JetBlue heeft de benodigde slots in maart gekocht van de slotcoördinator ACNL. Dit introduceert een nieuwe concurrent voor bestaande spelers als Delta en KLM op de route tussen Amsterdam en New York. JetBlue heeft al aangegeven juridische stappen te zullen ondernemen als hun landingsrechten in gevaar komen. De maatschappij is strijdvaardig en dreigt met juridische procedures aan beide zijden van de oceaan als ze geen landingsrechten krijgen. Dit voegt een extra laag van complexiteit toe aan de al ingewikkelde situatie.

privévluchten

Hoewel Schiphol zelf eerder had voorgesteld om privévluchten te schrappen als onderdeel van hun achtpuntenplan, is dit (nog) niet overgenomen door minister Harbers. Hetzelfde geldt voor een volledig verbod op nachtvluchten, een punt waarop het kabinet minder streng is dan het achtpuntenplan van Schiphol.

Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Klaar voor ministerspost: ex-makelaar Barry Madlener wil infrastructuur aanpakken
regie
Gerelateerde artikelen: