Print Friendly, PDF & Email
WEEK VAN

Vooruitgang op de rails: een week van positieve veranderingen in Nederlandse mobiliteit.

In een week die gekenmerkt werd door belangrijke aankondigingen en beleidsveranderingen, hebben we reden om optimistisch te zijn over de toekomst van de mobiliteit in Nederland. Van controversiële beslissingen omtrent spoorwerkzaamheden tot innovatieve beleidsplannen en strategische overnames, de week heeft voor ieder wat wils gebracht.

Prorail kondigde aan voortaan meer doordeweekse spoorwerkzaamheden uit te voeren, een beslissing ingegeven door personeelstekorten en financiële beperkingen. Hoewel deze verandering enig begrip oogst, klagen reizigersorganisaties als Rover over lange wachttijden bij vervangende busdiensten. 

Reizigersorganisatie Rover eist beter vervangend vervoer en stelt dat een tekort aan bussen geen excuus kan zijn. Touringcarbedrijven pleiten op hun beurt voor betere tarieven.

Freek Bos, de directeur van Rover, is duidelijk: een tekort aan bussen kan niet dienen als excuus voor reizigersongemak. Volgens Martijn Walraven zou een betere tarifering van deze bussen de situatie kunnen verbeteren. Hij roept de NS op dit zelf te regelen, zodat gecontracteerde ondernemingen niet klem komen te zitten door te lage inschrijvingen.

(Tekst loopt door onder de foto)

Reizigersorganisatie Rover en touringcarbedrijven leggen de vinger op een zere plek: de behoefte aan efficiënter vervangend vervoer en eerlijkere prijsafspraken. Met betere coördinatie en tarieven die zowel voor NS als touringcarbedrijven werkbaar zijn, kan een veel soepeler transitieproces worden bewerkstelligd.

Op politiek gebied kwam de VVD met een conceptverkiezingsprogramma waarin mobiliteit centraal staat. De partij wil onder meer data inzetten om verkeersstromen te optimaliseren en files te verminderen. Ook zijn ze voorstander van innovaties zoals zelfrijdende auto’s en zelfrijdende taxis’s en het versnellen van de uitrol van laadpalen. Echter, er zitten wat haken en ogen aan het plan. Terwijl de partij elektrisch rijden wil stimuleren, pleit ze tegelijkertijd voor lagere accijnzen op auto’s, wat potentieel het gebruik van fossiele brandstoffen kan aanmoedigen.

Lees ook  Onderzoeksraad: treinramp voorschoten blijft een raadsel

In het luchtverkeer zien we interessante bewegingen rondom Schiphol. Het kabinet heeft aangegeven de luchthaven te willen verkleinen, maar desondanks maakt de Amerikaanse budgetmaatschappij JetBlue haar intrede in Nederland. Deze week starten zij met vluchten vanuit New York en binnenkort ook Boston. De VVD steunt deze hervormingsplannen en gaat zelfs een stap verder door te pleiten voor een nachtsluiting van Schiphol, een teken dat er politieke wil is om de luchthavenoverlast te beperken.

Het failliete Amsterdamse fietsmerk VanMoof heeft na een langdurige zoektocht een nieuwe eigenaar gevonden in het Britse e-stepmerk Lavoie, een dochteronderneming van McLaren Applied. Deze overname kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de binnenlandse markt van elektrische voertuigen en mogelijke innovaties in de toekomst.

Tenslotte werkt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan een wijziging in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, die het mogelijk maakt voor gemeenten om nul-emissiezones voor taxi’s in te stellen. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor taxiondernemers die gedwongen worden te investeren in voertuigen die aan de nul-emissiecriteria voldoen of een ontheffing moeten aanvragen. Het publiek kan tot 15 september 2023 reageren op deze voorgestelde wijzigingen.

Gerelateerde artikelen:
CDTONLIN