Print Friendly, PDF & Email
Chiron

De timing van deze aangekondigde staking kan nauwelijks kritieker zijn.

De Belgische piloten van Ryanair, voornamelijk actief op de luchthaven van Charleroi, zullen op 14 en 15 september opnieuw staken. Dit wordt de vierde staking in twee maanden tijd, en de ontevredenheid lijkt alleen maar toe te nemen. De acties zijn een protest tegen de nieuwe regelingen rond rusttijden en een gebrek aan beweging rond loonsverhogingen.

Via de vakbonden ACV Puls en CNE maakten de piloten hun aankondiging bekend, en dit is geen toeval: Michael O’Leary, de CEO van Ryanair, wordt later vandaag in Brussel verwacht voor een persconferentie. Bovendien staat er voor 14 september een algemene aandeelhoudersvergadering van Ryanair op de agenda.

De piloten zijn misnoegd over een nieuw uurrooster dat Ryanair wil invoeren. Volgens dit nieuwe rooster zouden ze minder rusttijd krijgen. Ze spreken tevens van “chantage” door de directie, die pas wil onderhandelen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) rond de rusttijden als de reeds ingediende klachten worden ingetrokken. Volgens Didier Lebbe van vakbond CNE is dit onmogelijk, omdat er al onderzoeken gaande zijn.

De piloten eisen nu dat Ryanair “het Belgische recht respecteert, de achterstallige betalingen uitbetaalt en onderhandelingen opstart zonder voorwaarden”. Naast de nieuwe rusttijdregeling is er ook een conflict over de lonen. De piloten stemden in 2020 in met een loonsverlaging van 20% om het bedrijf te helpen tijdens de coronacrisis. Nu eisen ze dat hun loon weer wordt hersteld, een verzoek dat Ryanair tot nu toe weigert.

Net als bij de vorige stakingen zal alleen de luchthaven van Charleroi worden getroffen door deze staking. Ryanair opereert ook vanuit Brussels Airport, maar de piloten die daar vliegen zijn niet in België gevestigd en dus niet betrokken bij deze actie.

Lees ook  Ontevredenheid: taxistaking legt Oostende lam tijdens drukste weekend van het jaar

Na drie eerdere stakingen, met meer dan 220 geannuleerde vluchten en veel ongemak voor passagiers, lijkt er nog steeds geen einde in zicht voor dit voortslepende conflict. Met de aandeelhoudersvergadering en de verwachte aanwezigheid van CEO Michael O’Leary in Brussel, wordt gehoopt dat er spoedig een oplossing komt voor deze aanhoudende problemen.

Het is nu aan de leiding van Ryanair om te reageren. Met een aandeelhoudersvergadering en een persconferentie in het verschiet, hebben zij zowel de gelegenheid als de middelen om een uitweg te vinden uit deze impasse. Het blijft echter afwachten of Ryanair bereid en in staat is om aan de eisen van zijn Belgische piloten tegemoet te komen.

De aanhoudende stakingen hebben al serieuze gevolgen gehad voor passagiers, met veel mensen die zijn getroffen door geannuleerde vluchten en vertragingen. Passagiers die door deze nieuwe staking worden getroffen, hebben het recht om hun ticket te laten terugbetalen of hun vlucht om te boeken. Bovendien kunnen zij, afhankelijk van de omstandigheden, in aanmerking komen voor extra compensatie die varieert tussen 250 en 600 euro.

De vakbonden en de piloten dringen aan op onmiddellijke en onvoorwaardelijke gesprekken. “We willen dat het bedrijf het Belgische recht en zijn werknemers respecteert”, zei Didier Lebbe van CNE. “De achterstallige betalingen moeten worden gedaan, en er moet zonder voorwaarden worden onderhandeld.”

Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Ontevredenheid: taxistaking legt Oostende lam tijdens drukste weekend van het jaar
Agendapakket