BLUE

Terwijl het geweld tussen Israël en Hamas toeneemt, staan luchtvaartmaatschappijen en reizigers voor een dilemma van veiligheid en onzekerheid, met het aangepaste reisadvies als complicerende factor.

Compleet verrast kwam het luchtalarm in Israël na een grootschalige terreuraanval, uitgevoerd door de militante organisatie Hamas vanuit de Gazastrook. Israëlische premier Benjamin Netanyahu verklaarde dat zijn land zich in een staat van oorlog bevindt na deze plotselinge en heftige escalatie van geweld. Terwijl raketten en gevechten het leven in en rondom Gaza en Israël ontregelen, zitten luchtvaartmaatschappijen met een dilemma: het al dan niet annuleren van vluchten naar Tel Aviv.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ondertussen het reisadvies voor Israël aangescherpt. Wat eerst geel was, is nu oranje: reis alleen naar Israël als het strikt noodzakelijk is. Grensgebieden bij Gaza, Syrië, Libanon en Egypte zijn gemarkeerd als rode zones; het advies luidt expliciet om deze gebieden te vermijden. Voor mensen die zich momenteel in Israël bevinden, geldt het advies om bij het horen van het luchtalarm onmiddellijk een veilige plek zoals een schuilkelder op te zoeken.

Deze zorgelijke situatie heeft directe gevolgen voor reizigers met bestemming Israël. Alhoewel de luchtvaartmaatschappijen nog niet kunnen bevestigen of veel reizigers zelf hun reis willen annuleren, moeten passagiers er rekening mee houden dat hun geplande vluchten kunnen worden geannuleerd. In ieder geval laat KLM zondag weten dat vlucht KL0461 is geannuleerd vanwege de maatregelen die zijn opgelegd door de lokale overheid of de luchtverkeersleiding. Ook Transavia laat weten dat door de onzekere situatie in de regio vlucht HV 5803 naar Tel Aviv is geannuleerd. Eveneens werd de Easyjet vlucht EJU9971 geannuleerd. Vlucht LY 336 naar Tel Aviv uitgevoerd door El Al Israel Airlines zou vooralsnog doorgaan.

Lees ook  Het werk in de Dorpstraat is veel boeiender dan wat er in de Wetstraat gebeurt

"De veiligheidssituatie in dit gebied kan plotseling verslechteren door ontwikkelingen in het conflict tussen Hamas en Israël", schrijft het ministerie. Eerder op de dag was het reisadvies voor Israël ook al aangescherpt.

Het conflict heeft nu ook een impact op omliggende landen, en Libanon vormt daarop geen uitzondering. In navolging van de gebeurtenissen heeft het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor bepaalde delen van Libanon aangescherpt. In het bijzonder gaat het om het gebied ten zuiden van Beiroet tot aan de grens met Israël. Het ministerie wijst op een mogelijke verslechtering van de veiligheidssituatie als direct gevolg van de spanningen tussen Hamas en Israël.

(Tekst loopt door onder de foto)
KLM

Hoewel de focus ligt op de menselijke tragedie die zich op de grond afspeelt, mag het secundaire effect op de luchtvaart en het internationale reisverkeer niet worden onderschat.

Wat opvallend is aan deze recente aanvallen is de schaal en de aard ervan. Hamas lanceerde niet alleen een ongekend aantal raketten maar stuurde ook strijders over de grens, een tactiek die niet eerder op deze manier is toegepast. Het resultaat is een veel hoger aantal Israëlische slachtoffers dan bij eerdere confrontaties. Het lijkt erop dat Israël volledig verrast is door deze aanvallen, wat vragen oproept over de effectiviteit van de inlichtingendiensten van het land.

spanning

Al maanden was er een groeiende spanning tussen Israëliërs en Palestijnen, voornamelijk gefocust op de bezette Westelijke Jordaanoever. Nu verschuift die aandacht naar de Gazastrook, maar de gevolgen van deze escalatie voor de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem zijn nog onduidelijk. Het conflict heeft bovendien niet alleen invloed op Israël. Ook het reisadvies voor delen van Libanon is aangepast. Het ministerie raadt af om niet-noodzakelijke reizen te maken in het gebied ten zuiden van Beiroet tot aan de grens met Israël, aangezien de veiligheidssituatie daar plotseling kan verslechteren door ontwikkelingen in het conflict.

Lees ook  Het werk in de Dorpstraat is veel boeiender dan wat er in de Wetstraat gebeurt

Er lijdt weinig twijfel dat Israël zal reageren op deze aanvallen. De hamvraag blijft hoe deze plotselinge escalatie het toch al complexe en gevoelige politieke landschap in de regio verder zal beïnvloeden, en wat dit zal betekenen voor de veiligheid van de burgerluchtvaart en de internationale gemeenschap als geheel.

Gerelateerde artikelen:
Luchthaven
Print Friendly, PDF & Email