Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Het wetsvoorstel werd ingediend op vraag van de stad Gent, maar de implicaties ervan zijn landelijk.

De stad Gent gaat een nieuwe stap zetten in de strijd tegen fietsdiefstal. Vanaf begin 2024 krijgt de Gentse politie groen licht om een lokfiets in te zetten. Dit project, dat al bijna een decennium op de agenda van het stadsbestuur staat, moest tot nu toe op de plank blijven liggen wegens juridische belemmeringen. De komst van nieuwe wetgeving maakt nu de weg vrij voor de implementatie van dit systeem, dat zijn efficiëntie al heeft bewezen in Nederland.

Afgelopen jaar werden in Gent maar liefst 3.200 gevallen van fietsdiefstal gemeld, omgerekend negen diefstallen per dag. Deskundigen suggereren echter dat het daadwerkelijke aantal veel hoger ligt. Het probleem is niet langer beperkt tot het gebied rond stations; het heeft zich uitgebreid over de hele stad. Hoewel de lokfiets niet het wondermiddel zal zijn om deze epidemie volledig te stoppen, verhoogt het wel de pakkans van de dieven aanzienlijk, volgens burgemeester Mathias De Clercq van Open VLD.

De lokfiets lijkt op een normale fiets maar is uitgerust met een GPS-tracker. Wanneer de fiets wordt gestolen, wordt er automatisch een melding verstuurd naar de politie, die de fiets kan traceren en mogelijk ook de dief kan oppakken. Deze methode, die al met succes in Nederland wordt toegepast, heeft echter te maken gehad met technische en juridische obstakels in België. 

Voor de Gentenaars, velen van wie al minstens een keer het slachtoffer zijn geworden van fietsdiefstal, komt deze verandering als een verademing. Maar het stadsbestuur en de politie zijn voorzichtig om geen valse hoop te scheppen. De lokfiets zal een belangrijk hulpmiddel zijn in de gereedschapskist van de politie, maar het zal de golf van fietsdiefstallen in de stad niet volledig stoppen.

(Tekst loopt door onder de foto)

De Gentse politie mocht de lokfiets enkel inzetten voor onderzoeken naar georganiseerde misdaad, wat de praktische toepassing aanzienlijk belemmerde.

Het nieuwe wetsvoorstel, dat eind dit jaar of begin 2024 wordt goedgekeurd, haalt deze belemmering weg en maakt de lokfiets toegankelijk voor dagelijks gebruik door de politie. De impact van deze wetgevende wijziging strekt zich uit tot buiten Gent; ook in Brussel zullen gestalde lokfietsen weer in gebruik kunnen worden genomen. 

Lees ook  Gentse Feesten 2024: Alles wat je moet weten over de aankomende festiviteiten

De lokfiets zal echter niet alle problemen oplossen. De GPS-tracker kan de politie weliswaar naar de nieuwe locatie van de gestolen fiets leiden, maar het identificeren van de dief, vooral in een stedelijke omgeving met veel appartementen, blijft een uitdaging. Ook het snel handelen blijft cruciaal, aangezien gestolen fietsen snel van eigenaar kunnen wisselen.

De exacte aantallen en het uiterlijk van de lokfietsen blijven om voor de hand liggende redenen een goed bewaard geheim. Zowel de stad als de politie benadrukken dat het belangrijk blijft om fietsen goed op slot te zetten, te registreren en bij elke diefstal aangifte te doen.

Gerelateerde artikelen:
Chiron