Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Zakelijke treinreizen winnen meer en meer terrein op de korte afstanden.

De voorkeur voor de trein onder zakelijke reizigers voor bestemmingen binnen een straal van 400 kilometer neemt toe. Uit een recente studie van Natuur & Milieu en de Coalitie Anders Reizen, waarbij reisgegevens van grote Nederlandse werkgevers werden geanalyseerd, is gebleken dat de internationale trein een steeds populairdere optie wordt.

In de periode van juni 2022 tot juli 2023 waren steden als Brussel, Parijs, Frankfurt, Londen, Hamburg, en Luxemburg de topbestemmingen voor treinreizen. Deze trend, waarbij de trein op bestemmingen tot 400 kilometer een opmars maakt, resulteert in een vermindering van 8 tot 10 keer minder CO2-uitstoot per kilometer in vergelijking met vliegreizen. De gegevens, aangeleverd door 22 grote Nederlandse bedrijven, onderstrepen deze trend.

Een vergelijking van de data uit het pre-covid jaar 2019 met de periode juni 2022 tot juli 2023 toont een opvallende groei. Bij zes onderzochte bedrijven is het aandeel van treinreizen naar deze populaire bestemmingen gestegen van iets meer dan 50% in 2019 naar ruim 80%. Opmerkelijk is ook de stijging van het aantal treinreizen naar Berlijn, waarbij een groei van 4% naar 50% werd geregistreerd.

Rob van Tilburg, directeur Programma’s bij Natuur & Milieu, benadrukt de voordelen van deze verschuiving: “Op trajecten tot 400 kilometer kan het vliegtuig heel goed vervangen worden door de trein. Het is mooi om te zien dat veel bedrijven de stap maken naar duurzamer zakelijk reizen en het alternatief benutten. De trein zorgt voor minder overlast, de lucht blijft schoner en het zorgt voor minder klimaatschade.”

Lees ook  NS: Transvision en Trigion garandeert veilige reis tijdens spoorwerkzaamheden

De Europese Commissie heeft de ambitie uitgesproken om tegen 2030 het aantal passagiers voor hogesnelheidstreinen te verdubbelen. Dit past binnen de bredere strategie van de EU om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de doelstellingen van de Europese Green Deal te realiseren.

(Tekst loopt door onder de foto)
Frankfurt Airport station

Terwijl de trein een steeds aantrekkelijkere optie wordt voor korte tot middellange afstanden, blijven er uitdagingen bestaan, zoals de noodzaak voor betere verbindingen en frequentere diensten op bepaalde routes, en de harmonisatie van ticketboekingssystemen over verschillende landen en spoorwegmaatschappijen heen.

Hugo Houppermans van de Coalitie Anders Reizen wijst op de positieve reactie uit het bedrijfsleven: “De groeiende vraag naar treinreizen geeft energie om te versnellen. Dat kan als bedrijf door de trein op de eerste plek te zetten in het boekingsprogramma.” Hij merkt ook op dat sommige aangesloten bedrijven experimenteren met CO2-budgetten, waardoor de trein een logische keuze wordt.

De voorkeur voor treinreizen kan ook worden toegeschreven aan de verbeterde infrastructuur en dienstverlening. Europese steden zijn steeds beter verbonden door een uitgebreid netwerk van hogesnelheidstreinen, zoals de Thalys, Eurostar en ICE, die snelle en comfortabele reisopties bieden. Deze ontwikkelingen hebben de reistijd tussen grote steden aanzienlijk verkort, wat de trein een aantrekkelijker alternatief maakt voor het vliegtuig, vooral voor afstanden tot 400 kilometer.

Ook de zakelijke reizigers zelf erkennen de voordelen van treinreizen. Naast de lagere CO2-uitstoot biedt reizen per trein andere voordelen, zoals de mogelijkheid om tijdens de reis te werken, comfortabelere zitplaatsen en minder strenge beveiligingsprocedures vergeleken met vliegreizen. Bovendien bevinden treinstations zich vaak in het hart van de steden, wat reistijd naar en van luchthavens bespaart en het makkelijker maakt om direct naar zakelijke afspraken te gaan.

Lees ook  Einde van een tijdperk: directe trein naar Zwitserland verdwijnt

De bedrijven die bijdroegen aan de analyse omvatten onder andere APG, Capgemini, Deloitte, Eneco, EY, KPMG, PwC, Strukton, en VodafoneZiggo, naast andere grote spelers zoals de Rijksoverheid en Friesland Campina. Ook niet-leden zoals Ahold Delhaize en TomTom namen deel aan het onderzoek.

Coalitie Anders Reizen

De Coalitie Anders Reizen bestaat uit 70 grote werkgevers met in totaal meer dan 550.000 werknemers. Samen zetten zij zich in om de CO2-uitstoot van zakelijk reizen per 2030 te halveren ten opzichte van 2016. Natuur & Milieu is mede-initiatiefnemer van de coalitie en actief in verschillende werkgroepen.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Curacao