Pitane Image

Veel klachten over de nieuwe busvervoerder,. "Of ze komen niet opdagen, of ze zijn gewoon te laat. Daar moet je effe rekening mee houden.", aldus een reiziger voor de camera bij RTV Oost.

Reizigers in verschillende regio’s van Nederland uiten hun onvrede over de dienstverlening van nieuwe busvervoerders die recentelijk de dienstregeling hebben overgenomen. Deze klachten omvatten voornamelijk vertragingen en uitvallen van ritten, een probleem dat is geïntensiveerd sinds de ingang van de nieuwe dienstregeling. Het reizigersplatform Rover, dat zich inzet voor de belangen van het openbaar vervoer in Nederland, heeft opgemerkt dat er een significante toename is in het aantal klachten gericht aan hun organisatie.

De problematiek concentreert zich in regio’s zoals Twente, waar Arriva het stokje heeft overgenomen van Keolis, inclusief de spoorlijn Zutphen-Hengelo-Oldenzaal. In de regio Zaandam en Purmerend is EBS de nieuwe vervoerder, die Connexxion heeft vervangen, en in Flevoland heeft EBS Arriva vervangen als de primaire busvervoerder. Deze veranderingen van vervoerders zijn niet onopgemerkt gebleven onder de reizigers, die steeds vaker klagen over de onregelmatigheden in de dienstregeling.

In het verleden hebben dergelijke wisselingen van vervoerders vaak tot ontevredenheid geleid onder reizigers. Dit jaar lijken de problemen verder verergerd te worden door een algemeen personeelstekort in het hele land, wat resulteert in frequentere uitval van bussen. Volgens Rover-directeur Freek Bos is het problematisch dat vervoersbedrijven nog altijd moeite hebben met het soepel overgaan van concessies. Hij benadrukt ook dat aanbestedende overheden meer aandacht moeten schenken aan de implementatie van dergelijke concessiewisselingen om de impact op de reiziger te minimaliseren.

Lees ook  Laat je niet verrassen tijdens carnaval, zorg voor een BOB of gebruik bussen en treinen
(Tekst loopt door onder de foto)

Het loopt nog allesbehalve vlekkeloos met het busvervoer van Arriva (RRReis) in Twente.

In reactie op de aanhoudende klachten heeft de Vervoerregio Amsterdam aangekondigd dat ze een boete zullen opleggen aan EBS vanwege de ondermaatse prestaties in de Zaanstreek. Rover pleit ervoor dat de opgelegde boetes gebruikt worden voor het verbeteren van de dienstverlening aan reizigers. Daarnaast stelt de organisatie voor om reizigers te compenseren voor de ervaren overlast, bijvoorbeeld door een gedeeltelijke terugbetaling van hun busabonnement te bieden.

Deze situatie werpt licht op de complexiteit en uitdagingen van concessiewisselingen in het openbaar vervoer. Het benadrukt het belang van een soepele overgang voor zowel de reizigers als de vervoerders, en het belang van adequate voorbereiding en ondersteuning door de aanbestedende overheden.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Button
Print Friendly, PDF & Email