Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Iedereen weet dat alcohol en verkeer niet samengaan. Feestelijk reizen? Tijdens de carnavalsdagen kom je er wel, maar eerst even de plaatselijke aanpassingen bekijken.

Het carnavalsweekend staat voor de deur, en zoals elk jaar brengt dit feestelijke evenement enkele belangrijke veranderingen met zich mee op het gebied van mobiliteit. Dit jaar is geen uitzondering, en de verschillende gemeenten en steden in Nederland en België hebben hun plannen bekendgemaakt om de veiligheid en het comfort van de feestvierders te waarborgen.

In Brabant zal vervoersmaatschappij Arriva extra bussen en nachtbussen inzetten om de carnavalsvierders te bedienen. De extra dienstregeling loopt van vrijdag 9 februari tot en met maandag 12 februari, met een extra nachtbusdienst in ’s-Hertogenbosch op dinsdag 13 februari. Bijzonder is dat er in Tilburg weliswaar extra bussen rijden overdag en in de avond, maar geen nachtbussen. 

Reizigers kunnen gebruikmaken van verschillende betaalopties zoals een betaalpas, contactloos betalen met een telefoon of de OV-chipkaart. Daarnaast is er de optie om een dalurendagkaartje te kopen voor € 7,55, wat ook geldig is als retourbewijs. Het is belangrijk om te weten dat contant betalen in de bus niet mogelijk is. Wegens de carnavalsactiviteiten zijn sommige buslijnen omgeleid.

per spoor (kedeng kedeng)

De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben verschillende maatregelen getroffen om de verwachte drukte tijdens het carnavalsweekend op te vangen. Ze hebben aangekondigd dat er in de nacht van zaterdag op zondag extra treinen zullen rijden tussen Breda en Rotterdam. Dit is onderdeel van een bredere inzet om alle stations in Brabant tijdens carnaval minimaal twee keer per uur te bedienen. Met het oog op de verwachte drukte zet de NS komend weekend meer en langere treinen in. De laatste treinen zullen langer zijn dan gebruikelijk, vooral op het traject tussen Rotterdam en Breda, waar specifiek extra treinen worden ingezet.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: © Pitane Blue - Carnaval in Eindhoven

Voor het aankomende carnavalsweekend in Brabant zijn er verschillende maatregelen en omstandigheden die impact kunnen hebben op het verkeer en openbaar vervoer. Zo waren er onlangs protestacties van boeren die leidden tot de afsluiting van grensovergangen, zoals bij Hazeldonk aan de A16. Controleer goed alle verkeersinformatie en maak zoveel mogelijk gebruik van het openbaar vervoer.

Lees ook  Tien dagen feest: stad Gent garandeert toegankelijkheid tijdens feesten

Carnaval in Nederland wordt voornamelijk gevierd in het zuiden van het land, waarbij steden als Den Bosch, Eindhoven, Breda, Maastricht en Tilburg bekend staan om hun uitbundige vieringen.

De politie heeft in het verleden vaak extra maatregelen genomen tijdens grote evenementen zoals carnaval, inclusief verhoogde aanwezigheid en controles om de veiligheid en orde te handhaven. Het is aannemelijk dat dit ook tijdens carnaval 2024 het geval zal zijn.

(Tekst loopt door onder de foto)
agent op kameel

Ook tijdens de feestdagen zijn er scherpe controle, laat je dus niet verrassen door bereden politie.

Tijdens carnaval 2024 in Breda, bekend als het Kielegat, zijn er enkele speciale maatregelen en evenementen gepland. Eén van de belangrijkste veranderingen dit jaar is dat de traditionele afsluiting met een vuurwerkshow niet zal plaatsvinden. Deze beslissing is genomen vanwege duurzaamheids- en veiligheidsredenen. De gebruikelijke verbranding van Kiske en Mieske bij het Spanjaardsgat gaat echter wel door. Stichting Kielegat, de organisator, overweegt een creatief alternatief voor de vuurwerkshow te bieden in hun jubileumjaar 2025, wanneer ze 88 jaar bestaan.

Daarnaast zet Stichting Kielegat zich in om de Grote Optocht van Breda toegankelijk te maken voor iedereen, inclusief senioren en mensen met een fysieke beperking. Er wordt een speciale zittribune en rolstoelplatform geïntroduceerd, met een aangepast toilet bij de Stadsgalerij aan de Oude Vest. Dit initiatief is bedoeld om een optimale carnavalservaring te creëren zonder belemmeringen. Mensen die niet zelfstandig naar de optocht kunnen komen, kunnen gebruikmaken van een speciale haal- en brengservice via het Kielemaatje initiatief.

Tilburg

Tijdens carnaval 2024 in Tilburg, ook bekend als Kruikenstad, zijn diverse evenementen gepland. Zo vinden er verschillende concerten en de traditionele ‘Proefblaoze’ plaats, gevolgd door de grote carnavalsoptocht ‘D’n Opstoet’ op zondag 11 februari. Op zaterdag 10 februari is er ‘D’n Inhaol’ en het ‘Haandeschudde’. 

Lees ook  Busstalling: grote brand verwoest elektrische bussen bij Arriva in Maastricht

De festiviteiten beginnen al op vrijdag 9 februari met ‘Maawe meude mèèrege’, ‘Wèèrmdraaje’, en de ‘Kroegendwèèltocht’. Op maandag 12 februari is er het ‘Kaajbaandefist’. Zorg ervoor dat je de lokale verkeersinformatie en eventuele wegafsluitingen in de gaten houdt om je bezoek aan Kruikenstad tijdens carnaval soepel te laten verlopen.

(Tekst loopt door onder de foto)
Oeteldonk
Foto: © Oeteldonksche Club van 1882 - Prins Adjudant

Tijdens carnaval in Den Bosch, bekend als Oeteldonk, zal de stad gehuld zijn in de traditionele kleuren rood, wit en geel. Het is een evenement dat al meer dan 550 jaar wordt gevierd en trekt jaarlijks veel bezoekers aan, zowel uit de stad zelf als van buitenaf. Bezoekers worden aangemoedigd om zich te kleden in de kleuren van Oeteldonk, aangezien dit vaak een vereiste is om de meeste cafés binnen te komen. Voor meer informatie over de festiviteiten in Den Bosch tijdens carnaval, kun je de officiële website van Oeteldonk bezoeken.

Voor de fietsers in Maastricht zijn er ook enkele tijdelijke aanpassingen. Van 6 tot en met 14 februari is er geen mogelijkheid tot het stallen van fietsen op het Onze Lieve Vrouweplein vanwege de plaatsing van wc-units voor de feestgangers. De gemeente neemt deze maatregel om de fietsstallingen te beschermen tegen mogelijke vernielingen en om de veiligheid te waarborgen. Fietsen kunnen gestald worden op verschillende straten in de stad. De gemeente zal geen boetes uitdelen voor fout geparkeerde fietsen, maar vraagt fietsers wel om een meter vrije ruimte op de stoep te laten voor een betere toegankelijkheid voor iedereen.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
STARTPAKKET